Eko-ateliér v Oranžérii Zámku Troja je ideálním místem pro kreativce a všechny, co mají rádi výtvarné umění. Po dobu letních prázdnin se zde totiž konají celodenní letní výtvarné dílny, které nabízejí možnost smysluplného trávení volného času prostřednictvím vlastní tvorby.

Eko-ateliér v Oranžérii

Sezónní kreativní prostor je situovaný v jižní části zahrady Trojského zámku. Zároveň ale také slouží jako relaxační zóna, kterou můžete využít k příjemnému oddechu.

V rámci výtvarných akcí se dá inspirovat právě překrásnou zahradou i aktuálními krátkodobými výstavami. A nepochybně i architekturou samotného zámku a sochařskou i malířskou výzdobou.

Speciálně pro děti

Pro děti jsou zde vytvořeny speciální edukační listy na základě tematických okruhů. Obsahově propojují samotný zámek se zahradou a vycházejí ze široké škály podnětů jako například umění baroka, antické motivy, vztah umění a přírody, rostlinné ornamenty a prvky v umění, přírodní materiály v umění, čtyři živly, čtyři denní doby.

Princip recyklace

Většina používaných výtvarných technik je založena na principu recyklace, která je v dnešní době dost žhavým tématem. Vyzkoušet si tak můžete výrobu ručního papíru, práci s přírodními vlákny, barvení textilu a tvůrčí využití odpadního materiálu. Při práci prozkoumáte i různé vlastnosti přírodnin, třeba hlínu, seno, kamení, písek, semena a to z vizuálních, hmatových a fonetických hledisek.

Pod vedením lektorů

Akce zajišťují nejen kvalifikovaní interní edukátoři a externí lektoři s nejrůznějšími specializacemi, ke spolupráci jsou příležitostně zváni také samotní umělci v návaznosti na prezentaci jejich tvorby v rámci výstav či jejich zastoupení ve sbírkách GHMP.

Připraveny jsou také haptické aktivity pro nevidomé, slabozraké, ale i vidoucí návštěvníky. Akce jsou určené nejen pro rodiny s dětmi, ale i pro všechny ostatní návštěvníky.