Blízkost a empatie, to jsou dva ústřední motivy bienále Ve věci umění 2020. Velkorysé výstavní sály v budově Městské knihovny na Starém Městě jsou jednou z hlavních lokalit.

Bienálové lokality

Výstava vás zavede do pěti míst napříč městem – do Městské knihovny, Pražské tržnice, Panorama Hotelu Praha, na piazzettu u OC DBK a pěšího podchodu u Nádraží Holešovice.

„Bienále Ve věci umění chce vytvořit prostor, kde se můžeme jeden druhému přiblížit skrze emoce a solidaritu a konfrontovat se se zkušenostmi, které sami nezažíváme a které nás vyzývají, abychom vystoupili z vlastní komfortní zóny,“ přibližují kurátoři akce.

Vít Havránek a Tereza Stejskalová, kteří stojí za tímto kurátorským rámcem a přípravou celé akce, ukazují prostřednictvím výstavy na několika rovinách, jak složité a zároveň zajímavé současné umění je.

Výběr z vystavených projektů

V rámci výstavy se představí 45 umělců a kolektivů. Své dílo ukáže například britská umělkyně Lucy Beech, která představí svůj film Reproductive Exile, v němž se věnuje tématu asistované reprodukce.

Islandský tvůrce Ragnar Kjartansson zase přiveze cyklus videí Scenes from Western Culture, v nichž ironickým a podvratným způsobem zachycuje výjevy ze života západní společnosti.

Vietnamský umělec Tuan Mami pro jednu z hal v Pražské tržnici připravil projekt na pomezí performance a environmentu, v němž bude po dobu výstavy fungovat večerka s potravinami, hostel a malá galerie jeho vlastních děl.

Klíčovým prvkem koncepce bienále je komunitní program, v jehož rámci se uskuteční desítky workshopů, diskusí a dalších událostí.