Mezi poslání Knihovny Václava Havla patří nejen zpřístupnění dokumentů ze spisovatelské, myslitelské a politické tvorby Václava Havla, ale také pořádání společenských a kulturních akcí. A jedním z příjemných setkání bude třeba zábavný až estrádní večer českého novináře Jiřího Peňáse.

Výpravy pro starší a pokročilé

V knihovně představí svou knihu s názvem „Výpravy pro starší a pokročilé“. Je to soubor dobrodružných cestopisných článků z domova i blízké ciziny, které vydával každý týden časopis Týdeník Echo.

Jiří Peňás píše své eseje do různých médií již deset let, v jeho příbězích se prolínají osobní zážitky s historií, dějiny umění s politikou, romantika s humorem, většinou hořkým a melancholickým.

Novinářská ocenění 

V roce 1997 získal cenu Novinářská křepelka. Společně se spisovatelem a dramatikem Ivanem Klímou získal také Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2013.

V roce 2001 vydal knihu Deset procent naděje, která je souborem literárních a filmových recenzí, obsahuje ale i glosy komentující společenské dění a politiku.

Hosté pořadu

V zábavném pořadu v Knihovně Václava Havla nevystoupí Jiří Peňás sám. Hostem bude také básník, historik a diplomat Tomáš Kafka a český novinář, komentátor deníku Lidové noviny Zbyněk Petráček.

Večer uvede známý básník, prozaik, hudebník a žurnalista Jáchym Topol. Jako hudební doprovod se představí pražská undergroundová legenda Gott Revival.