4. prosince: Přemysl Kšica – Varhanní recitál

Má-li na vánočním koncertu znít pouze jediný nástroj, není pochyb o tom, že nejlepší volbou jsou varhany. Ke královskému nástroji ve Smetanově síni Obecního domu usedne varhaník, regenschori od svatého Mikuláše na Malé Straně, Přemysl Kšica, který vybral do programu skladby Joahnna Sebastiana Bacha, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Bedřicha Antonína Wiedermanna a Franze Liszta. Chybět nebude ani varhanní improvizace, za niž Přemysl Kšica získal řadu ocenění.

11. prosince: Tomáš Kačo – Klavírní recitál

Romský klavírista Tomáš Kačo vystudoval univerzitu Berklee v New Yorku, kde v roce 2018 vyprodal slavnou Carnegie Hall. Jeho nezaměnitelnou značkou je mix klasické, romské a jazzové hudby. V roce 2018 mu také vyšlo CD s názvem My Home, kterým je inspirován jeho adventní koncert ve Dvořákově síni Rudolfina.

15. a 16. prosince: Vánoční kantáta pro UNICEF

Dětský fond OSN UNICEF pomáhá po celém světě. A celý svět se v předvánočním čase v předzvěsti radostných událostí halí do hudby. Mistrně ji spojil Arthur Honegger do třídílné Vánoční kantáty, která zazní na tomto koncertě. V různých jazycích zpívané písně se v okamžiku Kristova narození v útržcích pomyslně rozletí po celé zemi jako symbol radosti, kterou si národy předávají. Radost je hlavní devizou i další skladby večera, Třetí symfonie Camilla Saint-Säense, v níž dominantní úlohu hrají varhany.

25. prosince: Kouzelná Rybovka Matěje Formana

Vánoce bez „Rybovky“ by byly jako vanilkový rohlíček bez vanilky, kapr bez kostí nebo štědrovečerní stůl bez zapálené svíčky. Všichni máme na Vánoce ten svůj osvědčený, zaručeně nejlepší recept. A to platí i pro Českou mši vánoční, kdy se hudba Jakuba Jana Ryby spojí s kouzelným světem loutek Divadla Lampion a inscenátorem čarokrásných příběhů Matějem Formanem.

Podrobnosti a vstupenky na stránkách FOKu.