Skladby plné energie a emocí otce nového tanga, jak je Piazzolla nazýván, zahraje spolu se Svěceným ve Velkém sále Novoměstské radnice v Praze akordeonista Ladislav Horák. Hostem večera bude čerstvý vítěz mezinárodní televizní soutěže Virtuoso 4+, mladý akordeonista Martin Šulc.

„Zdravím vás z pražské Novoměstské radnice a zvu na streamový koncert. Uslyšíte nádhernou muziku. Uslyšíte tango nuevo, a samozřejmě celý průřez jeho muzikálním životem. Je tady krásná akustika, určitě si přijdete na své," říká v pozvánce na koncert na sociálních sítích Jaroslav Svěcený.

Český houslový virtuóz se tvorbou Piazzolly zabývá už dlouho. Jeho hudbu prezentuje mimo jiné na albu Ve znamení tanga, které vydal společně s akordeonistou Ladislavem Horákem.

Argentinský hudební skladatel a hráč na bandoneon Piazzolla se narodil 11. března 1921 v Mar del Plata. Od raného věku vystaven vlivům jazzu a klasické hudbě. Právě zahrnutím těchto žánrů pak přeměnil tradiční tango do nového stylu nazvaného tango nuevo. Dětství Piazzolla prožil v New Yorku, kde jako osmiletý začal hrát na bandoneon a v roce 1932 složil své první tango La Catinga. Po návratu do Argentiny, v roce 1936, začal hrát v různých orchestrech. Kromě hraní na bandoneon se věnoval hudebnímu aranžmá a hře na klavír. Mimo několika desítek alb, která vydal pod svým jménem, spolupracoval například s Gary Burtonem, Gerry Mulliganem nebo Lalo Schifrinem a složil hudbu k řadě filmů. V roce 1991 nahrál album s Kronos Quartetem. Zemřel 4. července 1992 v Buenos Aires.

Streamový koncert ke 100. výročí Ástora Piazzolly bude 11. března od 19:00 hodin přenášen z velkého sálu Novoměstské radnice prostřednictvím sociálních sítí do několika zemí. Chybět mezi nimi nebude ani Piazzollova rodná Argentina.