Kapelu Květy založili v roce 1993 na základní škole Martin E. Kyšperský, Pavel Brychta, Michal Navrátil a Michal Komorný, později přibrali zpěvačku, houslistku a výtvarnici Martu Svobodovou (Budoár staré dámy, Furré) a cellistu Martina Růžičku. Na prvním oficiálním albu Jablko jejího peří hostovala cellistka a zpěvačka Dorota Barová (Tara Fuki) a houslistka Dorothea Kellerová. Deska získala nominaci na cenu Anděl v kategorii alternativní hudba. Její následovník Kocourek a horečka již tuto cenu obdržel stejně jako dva další počiny.

Osm alb

V současné době hrají Květy v nové sestavě ve složení Martin E. Kyšperský (zpěv, kytary, elektronika), Aleš Pilgr (kontrabas, elektronika, zpěv), Ondřej Kyas (klávesy, elektronika, zpěv) a Jakub Kočička (bicí). Od alternativní hudby se muzikanti posunuli výrazněji směrem k elektronice. Na kontě mají osm alb, z toho poslední s názvem Spí vánoční pták vydali v roce 2017 nejenom jako CD a LP, ale také jako knihu a zpěvník.

Alba kapely jsou vysoce oceňována v anketách různých rádií (Radio Wave, Proglas). Mezi dalšími cenami získala skupina i cenu Vinyla. Květy často koncertují v zahraničí (Rakousko, Srbsko, Polsko či Francie).

Květy pod Palmovkou

Skupina spolupracovala s divadlem DNO, natočila hudbu k rozhlasovým hrám v režii Radima Nejedlého. A tak není divu, že i pražský koncert Květů se odehraje v divadle – 23. října vystoupí ve velkém sále v Divadle pod Palmovkou. Návštěvníci se mohou těšit na silné texty, aranžérskou barevnost, humor a hlavně živelnost, kterou jsou Květy proslavené.