Dvořákova Praha si za dobu své existence získala skvělé jméno a není proto divu, že patří mezi nejnavštěvovanější festivaly svého druhu v České republice. V průběhu let 2008 – 2019 se v rámci festivalu uskutečnilo přes 230 koncertů, které slyšelo více než 172 000 návštěvníků.

Letošní ročník nabídne hlavně tuzemské interpretační špičky a největší prostor ve Dvořákově síni pražského Rudolfina dostanou díla Antonína Dvořáka, Ludwiga van Beethovena a Josefa Suka.

Za Dvořákem na Sychrov

Festival pravidelně předznamenává zeměpisně-historický výlet po stopách Antonína Dvořáka. Letos festivalový muzikolog a světový znalec Dvořákova díla David Beveridge zavede 30. srpna zájemce do Libereckého kraje – do Sychrova. „Zde, obklopen přírodními krásami Českého ráje, žil skladatelův snad nejlepší přítel Alois Göbel, tajemník a od roku 1880 patronátní komisař knížat Rohanů. A Dvořák se sem opakovaně vracel, i na delší pobyty,“ přibližuje důvod návštěvy Sychrova Beveridge.

Dvořák na Sychrově také komponoval, tady právě vznikla skica jeho populárního houslového koncertu a důležité části opery Dimitrij.

Kromě vlastivědné vycházky na Sychrově na návštěvníky čeká i hudební zážitek. Uslyší některá díla, která skladatel na tomto místě složil.

Zahájení pod taktovkou ruského dirigenta Bychkova

Samotný festival pak zahájí 4. a 5. září Česká filharmonie, za dirigentský pult si stoupne nejžádanější dirigent - Semyon Bychkov. Na programu obou koncertů bude Dvořákův violoncellový koncert h moll a Symfonie č. 9 e moll zvaná Z Nového světa.

Výjimečný bude mimo jiné také klavírní večer patřící jednomu z nejúspěšnějších českých interpretů současnosti – Ivo Kahánkovi. V jeho podání se 6. září můžete těšit na Dvořákovy poetické nálady, Suitu A dur a Silhouety.

Celodenní klavírní maraton

Kahánkovo jméno se objevuje i na programu 19. září. Pod jeho patronátem se totiž ten den uskuteční celodenní maraton Dvořákova díla pro sólový a čtyřruční klavír. Tuto část festivalu dostali na starost mladí talentovaní klavíristé Marek Kozák, Natalie Schwamová, Matouš Zukal, Pavel Zeman a Kristýna Znamenáčková.

To ale není zdaleka vše, co letošní Dvořákova Praha nabízí. Více o festivalu, programu a vstupném na stránkách www.dvorakovapraha.cz