Rok 2021 značí výročí 115 let od narození a zároveň 35 let od úmrtí Václava Smetáčka, dirigenta, který v orchestru FOK působil celých 30 let a byl pro něj klíčovou osobností. K výročí vznikl ve spolupráci s Divadlem Viola pořad nazvaný podle knihy Život s taktovkou, kterou napsala Smetáčkova druhá žena Míla. Právě z této knihy bude předčítat herečka Taťjana Medvecká nejzajímavější úryvky z dirigentova osobního a pracovního života. O hudební doprovod se postarají dva členové FOK – Liběna Séquardtová a Jan Hoďánek. Volba padla logicky na dva vynikající hobojisty, vždyť právě hře na hoboj se Václav Smetáček léta věnoval a vyučoval ji. V pořadu budou použity také fotografie z archivu rodiny Smetáčkovy.

„Václav Smetáček byl šéfdirigentem FOK. V téhle prosté větě se skrývá mnohé. Byl jeho nejdéle sloužícím šéfem, přísným, a přesto milovaným. Celých třicet let pravidelné spolupráce, stovky koncertů, desítky zájezdů a tisíce zážitků a příběhů. Ty nejdůležitější zaznamenala ve vzpomínkové knížce Život s taktovkou jeho laskavá a milující manželka Míla, která s neutuchající něhou pečovala o maestrovo zdraví a pohodlí,“ popisuje Smetáčkovo působení v FOK dramaturg Martin Rudovský.

Pořad bude uveden na sociálních sítích Facebook a YouTube FOK.

Václav Smetáček na Instagramu

U příležitosti vysílání pořadu právě na apríla připravil FOK ještě jedno překvapení, při kterém Václava Smetáčka „přivede k životu“ prostřednictvím Instagramu.

„Instagram takeover FOK je projekt, kdy se každý čtvrtek na našem Instagramu představí jeden ze členů orchestru úplně podle sebe. Jelikož se nám sešel první duben, tedy apríl, a pořad Život s taktovkou, řekli jsme si, proč vtipnou cestou nepřiblížit našim posluchačům i tuto pro FOK tak významnou osobnost, která ve své době tyto možnosti neměla,“ přiblížila projekt marketingová ředitelka Anna Bakošová.

Youtube kanál: Pražští symfonikové FOK
Facebook: www.facebook.com/orchestrFOK
Upoutávka na pořad Život s taktovkou: https://youtu.be/6wLUMK0Lc6g
Instagram: https://www.instagram.com/orchestrfok/
Web FOK: www.fok.cz