„Nová sezóna 2021/2022 je, nejen pro FOK, ale pro celou společnost, novým začátkem po dlouhé nucené pauze, kdy se veškerá kultura v podstatě zastavila. I proto jsme chtěli významnou část programu věnovat českým umělcům a podpořit tak naši kulturu na cestě zpět k normálu. Chceme primárně vyjádřit solidaritu a ukázat, že jejich umělecké úsilí má smysl. Jsem optimistou a věřím, že ticho v koncertních sálech bude brzy jen vzpomínkou dní minulých a že si novou koncertní sezónu všichni naplno vychutnáme,“ řekl k nové sezóně ředitel FOK Daniel Sobotka.

Sezónu zahájí 13. a 14. října koncerty šéfdirigenta Tomáše Braunera s klavíristou Lukášem Vondráčkem. Již během pandemie se ukázalo, že tato dvojice mistrů ve svém oboru spolu funguje velmi dobře, a proto se po společném nahrávání Rachmaninovových klavírních koncertů opět setkají, tentokrát před publikem.

„Považuji skoro až za zázrak, že se nám v této době podařilo společnými silami vytvořit několik nahrávacích projektů, za které jsem opravdu šťastný a myslím si, že zpětně poznáme, že to byl naprosto výjimečný čas, který jsme tomu mohli věnovat. A jedno z těchto natáčení bylo právě natáčení s Lukášem Vondráčkem, kterého, ač je to český muzikant, je dohnat po světě v podstatě nemožné. Jsem moc rád, že bychom v příští sezóně hned na začátku měli završit náš společný projekt, který je poměrně větších rozměrů, a že s námi sezónu bude zahajovat právě on,“ vyjádřil se šéfdirigent FOK Tomáš Brauner.

Vedle šéfdirigenta Tomáše Braunera a hlavního hostujícího dirigenta Jac van Steena se během sezóny za dirigentský pult postaví i Andrej Borejko, který má k FOKu velmi blízký vztah, nebo estonský dirigent a skladatel Kristjan Järvi, který přiveze hudbu severu. Vrátí se také Michael Sanderling, který se zaměří na tři ztvárnění Dona Juana v hudbě. Dvořákovo Stabat mater uvede hlavní hostující dirigent Poznaňské filharmonie Łukasz Borowicz. Taktovky se ujme také dirigentská legenda a bývalý šéfdirigent FOK Petr Altrichter, šéfdirigent Norského rozhlasového orchestru Petr Popelka, Jan Kučera, se kterým FOK spolupracoval již v minulosti, nebo mladý dirigent Robert Kružík, který se ujme svátečního Koncertu pro republiku.

„Mám radost, že můžeme představit sezónu nadobyčej pestrou, kterou opřádají nitě zářivých barev – nit nových přátelství i starých lásek, nit premiér i tolikrát prožitého repertoáru. Na jedné straně Dvořák, Rachmaninov, Mozart, Franck, Strauss, Šostakovič, Janáček, Mahler, na druhé zase Brousek, Pärt, Liška, Hatzis, Mařatka, Järvi, Bodorová, Braunfels, Husa. Navíc co jméno dirigenta či sólisty, to příběh skutý společným prožíváním náročného času. Sezóna 21/22 je také poutí, poutí Prahou – nejen skrze hudební díla, ale také ze secese Smetanovy síně do renesance kostela sv. Šimona a Judy, přes gotiku Anežského kláštera a poetismus Divadla Viola zase zpět…“ dodal dramaturg FOK Martin Rudovský.

Více o nové sezóně v příloze.