V Kampusu Hybernská totiž vystoupí jediná pražská dudácká kapela Dudácká muzika Praštěnka, aby Pražákům zahrála známé i méně známe hity z Chodska a jižních Čech. Hrát se bude na zadním nádvoří objektu a k dispozici bude velký parket pod širým nebem pro ty, kdo si budou chtít „skočit“.

Srdce na Chodsku

Muzika Praštěnka vznikla v roce 2010 proto, aby doprovázela tanečníky z Folklorního souboru Laskavec, ale také jako další příležitost pro muzikanty si zahrát. V roce 2013 se osamostatnila a začala vystupovat pod názvem Praštěnka.

Složení se postupně ustálilo na osmi stálých členech. V jejich repertoáru najdete převážně chodské a jihočeské písně. Složení muziky je tradiční - housle, klarinet, dudy, basa. Působí v Praze, srdce této formace ale prý stále leží na Chodsku a Šumavě.

Propagace lidové muziky

Praštěnka vystupovala například na středočeském festivalu Tuchlovická pouť, 20. mezinárodním dudáckém festivalu ve Strakonicích, na vernisáži výstavy Venkov v Musaionu, na festivalu Mělnický vrkoč či na Dětské folklorní zahradě. Pravidelně pak hrává na Pošumavských věnečcích v Národním domě na Vinohradech v Praze, Poberounském folklorním festivalu Staročeské máje nebo na zavírání hory v Kadani.

A poprvé dudáka z Domažlicka uslyší také vesměs mladé publikum Kampusu Hybernská, kde folklorní večery začínají mít tradici – ten chodský je již třetí v pořadí a další se plánují.