Máte rádi živou hudbu v ulicích? Znáte ten pocit, když vyrazíte s rodinou nebo kamarády do centra na skvělou kapelu a užijete si nezapomenutelný večer? Tak přesně o tom je Festival Praha Žije Hudbou. Letos se koná už popáté.

„Hlavním cílem festivalu je představit pouliční umění široké veřejnosti v dobrém světle a zpříjemnit tak každodenní život všech obyvatel města. Kromě hudebních vystoupení se v ulicích Prahy představí také divadelní soubory či artisté,“ sdělili k programu pořadatelé.

Co je to busking?

Říká se tomu busking. Je to jakékoli pouliční vystoupení ať už hudební, divadelní nebo artistické. Většinou je spojené s dobrovolným příspěvkem od kolemjdoucích. „Zlaťáky“ je vždy nejlepší buskerům vhodit přímo do jejich připraveného klobouku.

Kdopak bude letos hrát v ulicích?

Na koho se můžete těšit? Lenku Dusilovou snad ani není třeba představovat. Z této talentované multiinstrumentalistky se postupně stal mimořádný úkaz české hudební scény. Představí se také finalista hudební soutěže Superstar z roku 2018 Tomáš Karlík nebo kapela Tygroo, která velmi vynalézavě kombinuje klezmer a balkánskou hudbu s moderními žánry jako jsou funky, hip-hop, dupstep i elektronická hudba.

Už jste možná slyšeli o skupině Zrní. Tu baví hrát si a být spolu s fanoušky v hudební krajině, kterou společně vytvářejí. Život a hudba jsou zase nerozluční kamarádi stejně jako v posledních letech David Kraus & Gipsy Brothers, na které taky v Praze narazíte. Také se můžete roztančit s covery světových hitů s dechovým showbandam Brass Avenue. A určitě překvapí Bennewitzovo kvarteto, mezinárodní komorní soubor, jehož kvality dokládají jak výhry ve světových prestižních soutěžích, tak i hlasy kritiky.

Kde můžete házet do klobouku?

Na malou hudební scénu se promění například náměstí Republiky, Kampa, Jungmannovo náměstí nebo Můstek, ale i další městské části.

Letos si Prahu prostě můžete pěkně projít z Dejvic až na Jungmannovo náměstí. Program je zdarma, záleží na každém, jestli bude chtít podpořit konkrétního muzikanta hozením drobných do klobouku.

Tak co myslíte, vyberete si? Naladíte se na romantické vlny nebo zatančíte na pořádném disco mejdanu?