Festival hledá a představuje zahraniční a tuzemské talenty současné jazzové a experimentální scény. Jeho hlavním cílem je navrátit mladé publikum zpět k jazzové hudbě a obnovit tradici této hudby u nás.

Hvězdný start

Letošní ročník festivalu odstartuje nezaměnitelná britská zpěvačka Andreya Triana, která originálně proplouvá mezi soulem, popem a jazzem. Už jako mladičká vsadila všechno na hudbu, která se stala její životní vášní.

Její třetí album Life In Colour, jež bude v Praze představeno, je určeno všem, kteří milují život. Sebevědomá, intuitivní a procítěná deska, oslavující lásku, svobodu, nezávislost a ženství, je únikem ze současného světa plného chaosu k čisté radosti.

Vystoupení britské muzikantky podpoří v roli předskokanky česká zpěvačka a držitelka hudební ceny Anděl Klára Vytisková se svou kapelou. Je známá svým působením v kapele Toxique a nyní vystupuje pod hlavičkou Klara & The Pop.

Další super hvězdy

Jazz říznutý punkem, nebo naopak? To jsou Edi Nulz, rakouská punková kapela bez zpěváka, jazzové trio bez basy, které vás naživo jistě skvěle pobaví.

Nebo mistrný newyorský jazzman Oran Etkin, skvělý klarinetista a držitel ceny Grammy. Do své tvorby absorbuje hudební vlivy z Afriky, Dálného východu, Evropy či Izraele, odkud pochází. Pro jeho jedinečné pražské vystoupení vznikne improvizované těleso s několika významnými českými a slovenskými hudebníky.

Dalšími jmény letošního ročníku festivalu jsou například Alfa Mist, renomovaný britský multiinstrumentalista a producent, míchající jazz s alternativním hiphopem a soulem, i zcela neortodoxní holandský producent Jameszoo.

Mladí ladí dětem

Součástí je i hudebně-vzdělávací program pro děti. Již zmíněný newyorský jazzman Oran Etkin se vrací do Česka se svým interaktivním workshopem Timbalooloo pro ty nejmenší od 3 do 10 let.

Workshop vede děti k vnímání hudby skrze jejich fantazii. Pomocí zábavných her, příběhů a písní autor workshopu ukazuje, že hudba je radost a každý je ve své podstatě muzikantem. Děti se samozřejmě do představení aktivně zapojují, aniž by musely znát hudební teorii, či hrát na jakýkoliv nástroj.

Soutěž pro talenty

Neodmyslitelnou součástí festivalu je také Jazzfruit, mezinárodní soutěž pro mladé hudebníky, která má českou i mezinárodní kategorii. Česká kategorie je určena pouze pro mladé tuzemské projekty, které ještě úplně neprorazily. Na vítěze čeká například možnost nahrát debutové album v profesionálním studiu či natočení videoklipu.

A mezinárodní kategorie je pro ostřílené kapely jak ze zahraničí, tak i z Česka. Vítězové mimo jiné obdrží finanční obnos na nákup hudebního vybavení nebo mezinárodní PR.

Finalisté obou kategorií vystoupí na závěrečném Open Air koncertu.

Závěrečný Open Air

Závěrečná velkolepá Open Air oslava Mezinárodního dne jazzu rozvibruje 30. dubna celé Karlovo náměstí. Hlavní hvězdou budou norští nu-jazzoví kouzelníci Jaga Jazzist, jedna z vůbec nejlepších koncertních skupin současnosti. Dále vystoupí například trio Moon Hooch, HarmCore Jazz Band, minus123minut.

Oslavte 10. ročník skvělého festivalu a nakažte se jazzem od těch nejpovolanějších.