Jazzfruit vyhledává zajímavé a nadějné talenty v široké paletě hudebních žánrů už deset let. Jedenáctý ročník v reakci na současnou situaci nabídne nový rozměr. Otevřená výzva pro mladé hudební projekty bude na rozdíl od minulých ročníků určena pouze pro tuzemské kapely.

„Hlavní myšlenkou soutěže je podpořit muzikanty v současné nelehké situaci způsobené nouzovým stavem a zároveň přinést takový formát soutěže, aby byl atraktivní i pro její diváky, kteří budou moci hlasovat on-line," uvedla za pořadatele Silvie Marková.

Princip soutěže

Jaké jsou podmínky tohoto hudebního klání? Zúčastnit se mohou mladé české hudební projekty s muzikanty do 35 let včetně. „Letos posunujeme věkovou hranici účinkujících muzikantů, myslíme si totiž, že mládí ve třiceti ještě nekončí,” říká za organizátory Jan Gregar.

Přihlásit se lze na stránkách festivalu do konce dubna. Stačí jednoduše vyplnit přihlášku a zaslat vlastní nahrávku. Letos se navíc nově mohou hlásit i projekty, které v předchozích ročnících vyhrály.

Odborná porota

Porota se skládá z týmu festivalu Mladí ladí jazz a partnerů soutěže. Nebudou chybět také osobnosti české hudební scény jako například Lenka Dusilová nebo Matěj Ruppert. Do všech kol hlasování se online zapojí také veřejnost. Její verdikt bude mít stejnou váhu jako hlas jednoho porotce.

První a druhé kolo

„Ze všech doručených přihlášek vybere porota osm nadějných projektů, které se zúčastní osmifinále. Těchto osm projektů navštíví náš video tým, který nahraje jejich živé sety pro online použití a hodnocení našich porotců,“ dodala Marková.

Ve druhém kole na základě těchto videí rozhodne odborná porota společně s fanoušky o postupu do semifinále. Semifinálové i finálové kolo se bude konat živě jako streamingová videa, kde vždy vystoupí dvojice kapel. On-line přenosy doplní hudební souboje sólových muzikantů. Hlasování fanoušků se uskuteční na facebooku Mladí ladí jazz.

Hlavní výhra je velmi lákavá - placená zahraniční tour po třech evropských městech včetně rezidenčního pobytu v Paříži za podpory Českých center.