Sté výročí skladatelova narození (7. srpna) je jedinečnou příležitostí připomenout si nevšední příběh jeho života i hudebního odkazu. V Praze zažil nacistickou okupaci v roce 1939. Po absolventském koncertě s orchestrem FOK v roce 1946 odjel studovat kompozici do Paříže a v Paříži zůstal i pro únoru 1948. V roce 1954 Karel Husa přesídlil do USA, kde v roce 1959 získal občanství a působil na Cornellově univerzitě v Ithace. V roce 1968 na protest proti okupaci Československa armádou Sovětského svazu a armádami jeho satelitních států složil legendární Hudbu pro Prahu 1968, kterou ve své vlasti provedl až v únoru 1990 po sametové revoluci. Kromě pedagogické činnosti a komponování působil také jako dirigent u dlouhé řady renomovaných zahraničních symfonických orchestrů.

Dramaturg Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Martin Rudovský k vydání alba uvedl: „Řekl bych, že v dramaturgii FOK je tato nová nahrávka přímo osudová, neboť osobnost Karla Husy je spjatá s Pražskými symfoniky osudově. Než odešel z Prahy, absolvoval s orchestrem FOK dirigentsky i skladatelsky konzervatoř. Orchestr  FOK měl na svědomí několik světových a českých premiér jeho děl. Návraty ze světa do Prahy také byly do značné míry návraty do Obecního domu za FOK.“

Nové album vydané Supraphonem mapuje odlehlá tvůrčí období mezi lety 1947 a 1983 a představuje vůbec první studiovou nahrávku Tří fresek. Pražští symfonikové se svým šéfdirigentem Tomášem Braunerem nahrávky uskutečnili ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. „Pro mne osobně je to do jisté míry objevení nové planety. Znal jsem Husovu slavnou Hudbu pro Prahu 1968, ovšem Druhá symfonie a Fresky jsou pro mne doslova zjevením. Neznalost jeho hudby nás v Čechách usvědčuje z toho, že bychom měli rozšiřovat svůj horizont. U hudby Karla Husy by to bylo zvlášť vhodné, neboť málokdo se Praze tak věnoval. Naposledy snad Bedřich Smetana a Josef Suk. I Husovo propojení české hudební kultury s tou světovou je pozoruhodné,“ uvedl dirigent Tomáš Brauner.

Album „Karel Husa – Hudba pro Prahu“ vychází v celosvětové distribuci v pátek 25. června 2021 na CD i v digitálních formátech. Vydání alba podpořilo hlavní město Praha.