Důvodem zpoždění je výrazně náročnější technologie, která umožní klub odhlučnit tak, že už nebude hudba rozeznívat kostru domu a tím rušit nájemníky. „Podle hygienických norem je limitem pro spánek 30 decibelů, tedy prakticky ticho,“ upozornil Aleš Marek z architektonického ateliéru AED Projekt, který odhlučnění připravuje. „Hudební produkce, aby byla dostatečně zvukově barevná, ale vytváří kolem 110 decibelů. To jsme museli vyřešit.“

Krabice v krabici na pružinách

Jediná možná technologie, která je schopna zajistit existenci rockového klubu v bytovém domě, je použití technologie „box in box“, tedy krabice v krabici. „Technologie je to známá, využívá se například při stavbě rozhlasových a televizních studií. Zde jsme pro odhlučnění krabice, která je vestavěna do původní místnosti odhlučnění pomocí ocelových pružin podobně, jako to je v berlínském klubu Jeton,“ uvedl A. Marek.

Měření probíhalo naživo

Aby inženýři mohli dobře změřit hlučnost v domě, hrála nakonec přece jen kapela. Metalová hudba rozezněla dům a podle měření se nyní budou v Německu vyrábět ocelové pružiny speciálně pro Rock Café, tak aby už zvuk kapely konstrukci domu nerozkmitával. Na nich bude stát podlahová deska – základ celé vnitřní krabice. Záruka na pružiny je nejméně 30 let, ale podle odborníků to bude více, a protože se teprve jedná o výrobě, bude jejich skutečná trvanlivost známa později. Nyní probíhají výpočty vnitřní desky a do dvou týdnů by měl mít výrobce přesné parametry pružin.

Klub tratil

Na základě slibu daného starostou Petrem Hejmou, že v klubu se bude hrát od 9. Září, byl už připraven program, ale kvůli změně technologie se vše posunulo a klub musel smlouvy s pozvanými kapelami zrušit. Přesto se bude 9. září v klubu hrát, a to v Divadelním sále, kde fanoušky a příznivce klubu čeká akustické vystoupení kapel v původním termínu otevření 9. Radiostars a Imodium Koncert je zdarma.  Rekonstrukce klubu měla podle prvních odhadů stát 12 milionů korun, ale zdá se, že bude nakonec o něco málo dražší. Po demonstraci mladých lidí před klubem starosta P. Hejma slíbil, že část zaplatí Primátor Pavel Bém, který je známým příznivcem rockové hudby, nakonec vymohl pro klub další finance, které budou ve výši 50 procent skutečných nákladů.

Dobrý klub má právo na dlouhý život

Provozovatelé klubu posunutí termínu dokončení prací nelitují. „Bude to skutečně definitivní řešení,“ uvedl Pavel Svoboda. „Na počátku května jsem měl pocit, že bojuji s lidmi, teď jsem rád, že bojujeme jen s hlukem,“ uvedl Pavel Svoboda, jeden z provozovatelů klubu. Podle něj bude klub žádat o prodloužení smlouvy, které končí platnost v roce 2013. Starosta P. Hejma slíbil, že udělá vše pro to, aby byla smlouva prodloužena o hodně let.