Návštěvníci zahajovacího koncertu si budou moci vychutnat Cohenovu hru v nezvykle intimní atmosféře, tak vzdálené od velkých sálů, v nichž si ho zvykli v poslední době slýchávat. Neopakovatelnost večera podtrhne okouzlující prostředí mezi pražskými věžemi na střeše Paláce Lucerna, jež skýtá jedinečný výhled na dominanty města. Jedná se u vůbec první koncert světové hvězdy na tomto místě.

„Festival Struny podzimu je od svých začátků spojen s osobností Václava Havla. Koncert na střeše budovy, kterou realizoval jeho dědeček Vácslav Havel, tak celé akci dodává další symboliku. Jsme rádi, že nás v této komplikované době přijedou podpořit právě osobnosti, se kterými Struny pojí osobní vztahy – Avishai Cohen a Daniel Hope. Tyto mimořádné venkovní koncerty vznikly původně „kvůli“ viru, a nakonec, myslím, můžeme říci „díky“ viru. Čekají nás dva nezapomenutelné koncerty, protože právě takových povznášejících zážitků je nám všem v této době třeba,“ říká zakladatel a prezident festivalu Struny podzimu Marek Vrabec.

Avishai Cohen

Rodák z Jeruzaléma začal svou kariéru v devadesátých letech a po angažmá u pianisty Chicka Corey se brzy vrhl na úspěšnou sólovou dráhu, kterou české publikum od začátku sleduje – Cohen tu odehrál už téměř tři desítky koncertů a i přes takovou intenzitu o posluchače nikdy nouzi neměl. Ostatně jak s oblibou připomíná, díky dědečkovi je z jedné čtvrtiny Čechem. Cohen vydal řadu úspěšných alb na pomezí jazzu a world music, ale nikdy se nebránil ani popu, který vkusně prostupuje zejména jeho pozdější nahrávky. Dnes platí za globální hvězdu s popularitou daleko za hranicemi jazzové komunity. V Česku si Avishai Cohen dokázal získat srdce mnoha fanoušků svými koncerty pohybujícími se žánrově na rozmanitém půdorysu, od ryze jazzových formací přes symfonický projekt až po pop-jazzovou sestavu 1970. Do Prahy přijede izraelský basista se svým novým triem, v němž ho doplňuje pianista Elchin Shirinov a bubenice Roni Kaspi. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Lucerna Music Baru.

Daniel Hope

Vivaldiho Čtvero ročních období uvedl Daniel Hope v novém kabátu od britského skladatele Maxe Richtera v české premiére na Strunách podzimu v roce 2013. Tehdejší koncert v Rudolfinu dodnes patří k těm nejpamátnějším v téměř pětadvacetileté historii festivalu. Richterovo Recomposed s Danielem Hopem se mezitím stalo jedním z nejúspěšnějších titulů vydavatelství Deutsche Grammophone. V letošním mimořádném roce přijal Hope festivalové pozvání ke koncertu na Vltavě, kterým Struny podzimu rozezní k životu se probouzející Prahu.

O festivalu

Od založení v roce 1996 si festival Struny podzimu vydobyl pověst jedné z nejvýznamnějších hudebních událostí v České republice. Jeho program osvětluje vztahy mezi klasickou a soudobou vážnou hudbou, jazzem, hip-hopem a elektronikou. Dramaturgie festivalu se opírá o impulzy napříč hudebními obdobími a žánry a zprostředkovává svému publiku unikátní, intimní zážitky na různorodých festivalových scénách v Praze. Festival za dosavadních 23 let své existence uvedl řadu ikonických hudebních osobností, ale představuje systematicky také novou generaci umělců, často v české premiéře.