Mezinárodní hudební festival České doteky hudby je národním festivalem klasické hudby. Patří do desítky nejrozsáhlejších festivalů klasické hudby v Česku. Slavnostní zahajovací koncert se koná na Pražském hradě v den narození Ludwiga van Beethovena 16. prosince a závěrečný koncert pak 6. ledna - v zásadní den české státnosti, v den podpisu Tříkrálové deklarace v Obecním domě.

Letošní slavnostní zahajovací koncert ve spolupráci s městem Mělník a Chateau Mělník bude věnovaný francouzsko-českým hudebním vazbám a sedmistému výročí od narození Jana Jindřicha Lucemburského. Houslí se ujme Ivan Ženatý a společně s Pražským komorním orchestrem zahájí galavečer ve velkém sálu mělnického zámku.

V sobotu 17. prosince bude odpoledne hostit Novoměstská radnice skupinu GaRe, která představí český GaBaRet s původní hudební tvorbou zpěvačky a skladatelky Gabriely Vermelho. Večer pak vystoupí soubor České filharmonie s klavíristou Borisem Kraljevićem a katalánským flétnistou Claudi Arimanym.

V neděli 18. prosince dopoledne si na stejném místě můžete poslechnout romantické skladby různých autorů, které zahraje ISHA Trio aneb seskupení sopranistky Lucie Rozsnyó, flétnistky Kristiny Vaculové a klavíristky Sáry Medkové. Večer se pak můžete těšit na koncert ve složení čtyř precizních violoncellistů u příležitosti předsednictví Slovenské republiky zemím V4. Návštěvníkům se představí Jiří Bárta, maďarská violloncelistka Ditta Rohmann, Polka Aleksandra Ohar a slovenský hudebník Jozef Lupták.

Kostel svatých Šimona a Judy bude ve středu 28. prosince hostit symfonický a vokálně instrumentální koncert věnovaný 75. výročí narození Ivana Kurze. Dvě skvělé umělkyně - maďarská violoncellistka Ditta Rohmann a operní pěvkyně Lucie Duchoňová vystoupí za doprovodu Filharmonie z Lublinu vedené šéfdirigentem Wojciechem Rodkem.

O den později, ve čtvrtek 29. prosince, rozezní sál Bohuslava Martinů v Lichtenštejnském Paláci podmanivé mimohudební inspirace s atraktivní tématikou mystiky, ozvěn dávných dob keltských předků, starodávných polských tanců, tajů obrozeneckých slovenských hrdinů či velkoleposti uherských zemí aneb to nejlepší z klasické hudby zemí V4 v podání mladých hvězd.

Závěrečný koncert, v pátek 6. ledna, se opět bude konat v Kostele svatých Šimona a Judy. Vystoupí mezinárodně respektovaná violistka Jitka Hosprová a mladá polská houslistka Maria Machowska a Symfonický orchestr slovenského rozhlasu.

Další informace o festivalu, programu i vstupenkách na webu ceskedotekyhudby.cz.