„Je uklidňující a symbolické, že se opět může setkat živý orchestr a se svým živým publikem. Uplynulé měsíce ukázaly, co všechno mohou zachránit sociální sítě a všechny formy elektronické komunikace. Ukázaly ale také nenahraditelnost osobního kontaktu mezi lidmi. Koncert je proto slavností osobních setkávání. Samozřejmě při dodržení všech aktuálních pravidel, aby nikdo nebyl ohrožen. i to je součástí nového pocitu komfortu. Ani nevíte, jak se na koncert všichni těšíme!“ řekl ředitel FOK Daniel Sobotka.

Symfonickou báseň Finlandia provedl finský dirigent Pietari Inkinen s Pražskými symfoniky poprvé v říjnu 2014, tedy těsně poté, co ředitel FOK Daniel Sobotka veřejně ohlásil jeho šéfdirigentské působení u orchestru od září 2015. Pietari Inkinen s Pražskými symfoniky absolvoval v každé ze svých šéfdirigentských sezón dvanáct abonentních koncertů, řadu mimořádných projektů a zájezdů, například do Japonska, Španělska či Velké Británie. Nyní svou domovskou skladbou symbolicky zakončí působení na tomto postu, nadále se však s Pražskými symfoniky bude pravidelně setkávat jako hostující dirigent. Šéfdirigentské taktovky se v Symfonickém orchestru hl. m. Prahy FOK od září 2020 ujme Tomáš Brauner.

Tento mimořádný koncert je určen publiku FOK jako poděkování za podporu v časech, kdy orchestr nemohl hrát, a za sounáležitost, kterou po celou dobu trvání pandemie dávalo orchestru publikum najevo.