Ojedinělé dvojalbum vzniklo jako výsledek spolupráce hudebníka a skladatele Jiřího Hradila (Tata Bojs, Lesní zvěř, Kafka Boys) a horňáckého primáše Petra Mičky. Přiblíží posluchačům horňácký folklor – na jedné straně nahrávky nejstarších žijících zpěváků a vedle nich Hradilovy moderní verze se syntezátory, rapem nebo bicími.

Lidová hudba jinak

První CD dvojalba, nazvané Hrubá hudba, vychází z písňového materiálu horňácké provenience v interpretaci Horňácké muziky Petra Mičky a vybraných sólistů. Je autorským využitím potenciálu a specifik lidové horňácké hudby ke zcela ojedinělým autorským projevům soudobé elektroakustické hudby, za kterým stojí právě Jiří Hradil.

Hlasy starého světa

Druhá část dvojalba nese výmluvný název Hlasy starého světa. Dokumentuje umění nejvýraznějších pěveckých interpretů napříč generacemi a hudebního projevu tradiční lidové hudby na Horňácku v nejautentičtější možné podobě. Za doprovodu Horňácké muziky Petra Mičky jsou zastoupeni horňáčtí zpěváci nejstarší generace: Martin Čambal, Martin Hrbáč, Jaroš Hrbáč, Martin Zálešák, Anna Šajdlerová, Eva Grombířová, zástupci střední generace Petr Mička, Karel Fajmon, nebo výrazný dětský zpěvák Janíček Pavlík.

Zajímavá jsou i místa pořízení nahrávek - kostel, stará chalupa, stodola, volná příroda. Tedy prostředí, která byla a jsou projevům lidové písně přirozeně nejbližší.

Zahraje i horňácký primáš

Dvojalbum bude pokřtěno 27. listopadu na Jatkách78. Večerem provede Laďa Čumba a doplní jej řada hostů, jako je Jaroslav Rudiš, spisovatel, dramatik, hudebník a člen skupiny Kafka Band. V roli kmotrů alba se kromě Jaroslava Rudiše představí i primáš Martin Hrbáč.