Pořádat koncerty v sále plném posluchačů je zatím stále nemožné kvůli vládním opatřením, která mají za cíl omezit šíření koronaviru. Pražští symfonici se proto pustili do jiné aktivity. Pod taktovkou šéfdirigenta Tomáše Braunera začali nahrávat nové CD. Na něm zazní skladby Hudba pro Prahu 1968, Symfonie číslo 2 a Tři fresky hudebního skladatele Karla Husy.

Že tohoto úkolu ujal FOK, není přitom náhoda. Neboť tento orchestr kdysi jako vůbec první předvedl i následně nahrál řadu Husových skladeb. Například právě dílo Tři fresky premiérově zahrál v roce 1949 FOK. Navíc s jeho tehdejším dirigentem Václavem Smetáčkem se skladatel přátelil.

„Vztah Pražských symfoniků ke Karlu Husovi je unikátní a pomáhá prožít a nezaměnitelně interpretovat hloubku jeho hudby a emoce ve vztahu k Praze a domovině, odkud záhy odešel, ale nikdy na ni nepřestal vzpomínat. To je inspirací i pro mě. Jsem proto přesvědčen, že vzniká unikátní nahrávka,“ říká šéfdirigent FOK Tomáš Brauner.

Ve světě známý, u nás opomíjený

Karel Husa je v zahraničí pokládán za jednoho z nejvýznamnějších původem českých hudebních skladatelů. V zemi, ze které kvůli politické situaci v roce 1948 odešel, je ale jeho dílo stále nepříliš objevené. Svůj podíl na tom má i skutečnost, že zde bylo za minulého režimu zakázáno. Tento dluh se nyní snaží splácet Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a jeho skladby pravidelně zařazuje do svého repertoáru.

Skladatel se později se natrvalo usadil v USA. Vztah k Praze, stesk po rodném městě i strach o něj a o osud celé republiky ho však nikdy neopustil a vepsal jej do řady svých skladeb. V roce 1997 Husa obdržel stříbrnou medaili hlavního města Prahy. Je také jako jediný Čech držitelem prestižní Pulitzerovy ceny za hudbu z roku 1969, konkrétně za Smyčcový kvartet číslo 3.

CD i dokument

Z aktuálního nahrávání nového CD vznikne také unikátní dokument, který provede diváka celým procesem vzniku od natáčení symfonického orchestru až po výsledný produkt, který putuje k posluchačům. Premiéru bude mít snímek 7. srpna 2021 u příležitosti výročí Husových nedožitých 100. narozenin. Samotná nahrávka vyjde ještě o dva měsíce dříve. Vznik CD i dokumentu podpořil zřizovatel FOK hlavní město Praha.

Další informace o aktivitách FOK jsou dostupné na webových stránkách www.fok.cz/.