David Nesta Marley, tak zní skutečné jméno nejstaršího syna legendárního Boba Marleyho. A jeho přezdívka Ziggy? V jamajském slangu se tak prostě říká jointu.

Už jako malý se díky otci dostal k hudbě a tak po jeho smrti založil se sourozenci úspěšnou skupinu The Melody Makers a v roce 2013 odstartoval sólovou kariéru. V muzice se spoléhá především sám na sebe, rád se ale postavil po bok mnoha velkých hvězd jako Paul Simon, Sting nebo Dona Summer. Jeho hudba se objevila také v mnoha filmech a dokumentech.

Nejen hudebník

Ziggy Marley představuje komplexního umělce. Do jeho tvorby patří nejen hudební album, ale i ilustrovaná kniha pro děti, kuchařka, výroba biopotravin, či komiks Marijuanaman.

Mezi jeho zájmy náleží též filantropie - v přesvědčení, že děti představují neomezený zdroj naší budoucnosti a čím více jim můžeme dát, tím více sami sebe osvítíme, založil s manželkou nadaci URGE pomáhající chudým dětem na Jamajce, v Africe a všude, kde je potřeba. Spolupracuje také s OSN a neziskovou hudebně vzdělávající organizací Little Kids Rock.

Jeho společenské aktivity zahrnují také ochranu přírody a tak vstoupily i do jeho textů. Sám říká, že inspiraci čerpá ze všech stran - „z celého vesmíru, lidstva, lásky a míst, o kterých ani netuším, kde se nacházejí“.

Poslední album

Jeho poslední studiové album s názvem Rebellion Rises vyšlo loni pod Marleyovým labelem Tuff Gong Worldwide a bylo nominováno na cenu Grammy. „Veškerá rebelie má počátek v lidské mysli, v melodii a v hudbě. Rebelie je vědomí. Jakmile si uvědomíme její potenciál a naše vlastní uvědomění se začne šířit, vyrosteme i my samotní,“ komentuje poselství svého alba Ziggy Marley.