Letošní festival nabídne na čtyři desítky koncertů a skvělé orchestry a umělce, zahraničí i domácí. Posluchači se mohou těšit na City of Birmingham Symphony Orchestra a na Vídeňské filharmoniky, na violoncellistu Gautiera Capuçona, který se stane rezidenčním umělcem festivalu, i na dirigentskou hvězdu světových pódií François-Xaviera Rotha, který vystoupí v Praze poprvé. Festivalovou premiéru bude mít i jeden z nejvyhledávanějších houslistů současnosti Augustin Hadelich na koncertě se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Mimořádný večer slibuje koncert České filharmonie s americkým dirigentem Davidem Robertsonem, Pražským filharmonickým sborem a klavíristou Ivo Kahánkem. V rámci Debutu Pražského jara stane v čele PKF – Prague Philharmonia Marek Prášil, který je hlavním hostujícím dirigentem Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích a dirigentem ostravského Národního divadla moravskoslezského. První vystoupení na Pražském jaru čeká dirigenta Petra Popelku, který bude řídit Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK.

Letos Pražské jaro přinese také nový formát věnovaný soudobé hudbě: Projekt Prague Offspring. Nabídne mimo jiné premiéry děl, která na objednávku festivalu píší autoři a autorky nejrenomovanější, bude mezi nimi i světová premiéra skladby Andělské schody Martina Smolky. Milovníci staré hudby se zase mohou těšit na koncerty dalšího festivalového projektu Vize a sny, na nichž zazní vokálně-instrumentální díla barokních mistrů, hudba středověká i renesanční. Mimořádný koncert pak je připraven na 2. června, kdy v kostele sv. Šimona a Judy vystoupí přední ukrajinský hudební soubor Kyjevští sólisté.

Pro mladé publikum je připraven koncert nazvaný Salon ZUŠ, nová tradice Pražského jara, kdy se soubory základních uměleckých škol z celé republiky představí první festivalový den – a to v rámci odpoledního programu v parku na pražské Kampě, který vyvrcholí promítáním přímého přenosu zahajovacího koncertu na velkoplošnou obrazovku.

Podrobný program, další informace a možnost online nákupu vstupenek na koncerty na stránkách 77. ročníku Pražského jara.