Sergej Vasiljevič Rachmaninov se narodil 1. dubna 1873 v Rusku, zemřel 28. března 1943 v USA. Mezi tím – naštěstí pro celý svět – život zasvětil hudbě, a tedy radosti, milosti, lásce. Co název díla, to perla světové kultury.

25. března: Nikolai Lugansky – Klavírní recitál, Dvořákova síň Rudolfina

Do světové hudební pokladnice patří bezpochyby Rachmaninova Preludia. Na jeho počest zazní Preludia celá a k tomu další dva úchvatné komplety. Zahraje je ruský klavírista Nikolai Lugansky, který je označován za průkopníka v interpretaci Rachmaninových skladeb a spolupracuje jak se špičkovými světovými orchestry, tak vystupuje sólově. V Praze jsme ho mohli slyšet v květnu 2019 a nyní se na pozvání FOK do Prahy vrací.

Další informace a možnost nákupu vstupenek online zde.

29. a 30. března: Lukáš Vondráček & Rachmaninov, Smetanova síň Obecního domu

Čtvrtý klavírní koncert složil Rachmaninov poté, kdy navždy odešel z Ruska do Spojených států. Tam se kromě jiného potkal s jazzem, který jej v podání Duka Ellingtona či Arta Tatuma nadchnul do té míry, že jím nechal prostoupit svůj melodický dar. A to právě ve Čtvrtém koncertu. Slavnostních večerů se ujmou umělci z nejpovolanějších: šéfdirigent Tomáš Brauner a dar z klavírních nebes Lukáš Vondráček.

Další informace a možnost nákupu vstupenek online zde.