Oba soubory před 14 lety založil cembalista a dirigent Václav Luks u příležitosti projektu Bach — Praha — 2005. Soubor se soustavně věnuje interpretaci barokní hudby, a to jak v ČR, tak na trase Praha – Drážďany.

Collegium spolupracuje se světově proslulými sólisty Magdalenou Koženou, Vivicou Genaux, Bejunem Mehtou, věnuje se i opeře – umělci uvedli například Händelova Rinalda nebo Olimpiade Josefa Myslivečka. Slyšet je mohli i posluchači v mnoha prestižních síních a na festivalech Salzburger Festspiele, Lucerne Festival, Chopin Festival ve Varšavě, Berliner Philharmonie, Wigmore Hall v Londýně, Theater an der Wien, vídeňském Konzerthausu a rezidence na festivalech Oude Muziek v Utrechtu či Bachfest Leipzig.

Na Silvestra Itálie

Pražským posluchačům pak může soubor ozvláštnit i silvestrovský večer. V úterý 31. prosince od 19:30 hodin Collegium 1704 vystoupí v Rudolfinu.

Oblíbené silvestrovské programy pořádá soubor již sedmým rokem, letos se ale poprvé namísto odpoledního nabídne večerní. Ti, kdo chtějí stihnout večírek, se ale nemusí bát, koncert skončí kolem deváté hodiny.

Na programu budou skladby italských barokních mistrů, chybět s ohledem na svátky nemohou ani díla s vánoční tématikou oslavující narození Spasitele.

A proč zrovna Itálie, vysvětluje umělecký vedoucí souboru a dirigent Václav Luks. „Program Festa italian představuje obrovské bohatství italské hudby, posluchače provedeme nejdůležitějšími hudebními centry doby vrcholného baroka, jakými byli Řím, Neapol, Benátky a Bologna,“ popisuje Luks program.

Přehrajte si ouverturu

Soubor sází i na vzdělávání svého publika. Letos proto přišel se zajímavým konceptem, podobným oblíbeným dramaturgickým úvodům v divadlech – každý koncert v Rudolfinu, včetně silvestrovského, má svou video-ouverturu. Jde o desetiminutové video, ve kterém dirigent Václav Luks představí uváděné skladby a jejich autory. Videa zůstávají volně dostupná veřejnosti i po realizaci koncertů, a to na Youtube kanálu souboru.Video-ouvertura k silvestrovskému koncertu Festa italiana bude návštěvníkům koncertu i dalším zájemcům k dispozici od 20. prosince 2019.

Co je v plánu dál?

Collegium 1704 se momentálně soustředí na vydání nového CD Missa 1724 Jana Dismase Zelenky. Nahrávka by se měla objevit na začátku roku 2020 a soubor při té příležitosti chystá crowdfoundingovou kampaň na platformách Indiegogo a Hithit. Takže vydání tohoto českého barokního klenotu můžete podpořit i vy.