Smyčcový orchestr Harmonia Praga tvoří přední členové pražských symfonických těles a vystupuje pravidelně nejen v České republice, ale i v zahraničí. Cyklus koncertů Stylové večery orchestr zahájil v roce 2013 a od té doby každoročně ve Velkém sále Novoměstské radnice uvádí jak standardní repertoár, tak i řadu novinek.

Hudbou i slovem

Hudební večery moderuje umělecký vedoucí souboru - přední český houslista a dlouholetý koncertní mistr České filharmonie Miroslav Vilímec. Posluchačům vždy přiblíží zvolená témata večerů a k tomu přidá mnoho zajímavostí a perliček ze života skladatelských osobností.

Každý stylový večer je zaměřený na jinou tematickou oblast. Tentokrát své místo mezi koncerty má například virtuózní hudba slunné Itálie, hudba W. A. Mozarta, orchestr přivítá i léto, a to skladbami inspirovanými tímto obdobím.

Slunná Itálie

Nadcházející koncert, který se koná 18. dubna, bude ve znamení již zmíněné italské hudby. Název večera Hudba slunné Itálie má velmi lákavý podtitul - "Když je hudební řečí sladké dolce i energické vivace".

Italská hudba má svůj nezaměnitelný charakter a drží si ho napříč různými styly. K poslechu bude jak hudba barokní, zastoupená v dílech Geminianiho, Vitaliho a dalších skladatelů tohoto období, tak i italská klasika ve violoncellovém koncertu Luigi Boccheriniho, jehož interpretace se ujme mladý violoncellista České filharmonie Eduard Šístek. Dalším sólistou bude Miroslav Vilímec. Orchestr povede dirigent Štefan Britvík.

Koncerty probíhají s pauzou a příležitostí příjemně se osvěžit v přilehlém foyer vynikajícím moravským vínem.