Představte si, že jdete na koncert a jednu skladbu uslyšíte hned dvakrát po sobě. Orchestr Berg vyzkoušel tuto zajímavou novinku minulý rok a setkala se u publika s velkým ohlasem.

Konkrétně se v první části koncertu zahraje jedna skladba. Po přestávce s vysvětlením dirigenta a upozorněním například na zajímavé pasáže se uvede podruhé.

„S novou hudbou je to jako s cizími jazyky – opakovaný poslech nám pomáhá rychleji a lépe rozumět. Když slyšíme na koncertě něco vůbec poprvé, máme velmi intenzivní nový zážitek. Když si ale totéž poslechneme soustředěně znovu, můžeme objevit i to, čeho jsme si napoprvé nevšimli, a náš zážitek tak může být ještě bohatší,“ vysvětluje pojetí koncertu za orchestr Berg Eva Kesslová.

Unsuk Chin

V multifunkčním sále DOX+ orchestr Berg zahraje jednu z nejvíce uváděných skladeb korejské skladatelky Unsuk Chin s názvem Gougalōn. Tato první dáma korejské hudby začala svou cestu s muzikou v poměrně mladém věku, když se učila hrát na klavír. Již její raná díla si získala mezinárodní pozornost a několik ocenění. Díky stipendiu studovala u György Ligetiho v Hamburku a od té doby žije trvale v Německu.

Její díla jsou komplexní a pro interprety zpravidla mimořádně náročná, vyžadují extrémní nasazení nejen od sólistů, ale i od orchestrálních hráčů, v žádném případě však nezapomínají na posluchače. Její muzika se vyznačuje mimořádnou šíří hudebních barev, zároveň je výsostně současná i lyrická. Pravidelně ji hrají světově proslulí interpreti na těch nejvýznamnějších pódiích. Unsuk je tak úspěšná, že získává objednávky z celého světa.

Gougalōn – co to znamená?

Název skladby Gougalōn je odvozen ze staré němčiny, slovo Gaukler nebo sloveso gaukeln (dnešní němčina) se otisklo i do češtiny – máme kejklíře, kejkle atd. To vše se týkalo řady činností – někoho napálit třeba i za pomoci zdánlivých kouzel, dělat komické pohyby, provozovat věštectví…

Zkráceně vysvětleno – uslyšíte tak trochu scény z pouličního divadla.

Zážitek z dětství

„Název se vztahuje k proustovskému momentu, který jsem zažila – naprosto neočekávaně – za svého prvního pobytu v Číně. V roce 2008 a 2009 jsem, kromě dalších míst, navštívila Hongkong a Kuang-čou. Atmosféra starých a chudých čtvrtí s jejich úzkými klikatými uličkami, pojízdnými stánky s jídlem a tržišti – to vše jen kousek od ohromných obrazovek, ultramoderních staveb, zářících nákupních center – ve mně vyvolaly vzpomínky na dávno zapomenuté dětství,“ přibližuje skladbu sama Unsuk Chin.

 

Více informací na www.dox.cz