Z tuzemských interpretů si v Rudolfinu zahrají Smiling String Orchestra – smyčcové těleso ze Základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové, jehož věkový průměr je 16 let. Orchestr založil v roce 2013 pedagog a violista Mikuláš Ježek a zdá se, že pod jeho vedením si mladí muzikanti vedou více než dobře. Loni v květnu se totiž stali absolutním vítězem celostátní soutěže základních uměleckých škol.

Čeští mladí muzikanti nadchli i Pavla Šporcla

Jak říká dirigent Ježek, orchestr má hned dvě přednosti. Jednak hudební umění, a pak také to, že jeho členové jsou přátelé a společná práce je pro ně potěšením. Není proto divu, že si orchestr přizval ke společnému koncertování i hvězdný houslový virtuoz Pavel Šporcl.

Co v podání českých hráčů v Rudolfinu uslyšíte? Program pro tuto příležitost sestavil Mikuláš Ježek z klasických děl období baroka a romantismu, sáhl ale i po skladbách současných autorů, či filmové hudbě.

Orchestr z USA přijede s atraktivní dirigentkou

Dalšími účinkujícími benefičního koncertu budou hosté ze zámoří. Z USA přijede soubor West Coast Classical Youth Orchestra, který na hudební scéně působí o něco déle než Smiling String Orchestra – od roku 1997. Atraktivní pro posluchače je nejen jejich hudba, ale i dirigentka Patricia Graham, která se i v Praze postaví ze dirigentský pultík.

Patricia Graham studovala housle u uznávaného pedagoga Roberta Lipsetta, jehož studenti válcovali konkurenci na významných houslových soutěží včetně Julius Stulberg Awards, nebo nejprestižnější přehlídky hudebních talentů Joachimova mezinárodní soutěž Hannover, či slavné Mezinárodní soutěži Petra Iljiče Čajkovského. Během své profesionální kariéry hrála Patricia Graham v orchestrech zvučných jmen - Antelope Valley Symphony Orchestra, Bakersfield Symphony Orchestra, či Santa Maria Philharmonic Orchestra.

Američtí studenti zahrají i Dvořáka

Pro koncert v Dvořákově síni pražského Rudolfina nastudovala Patriacia Graham s West Coast Classical Youth Orchestra například předehru Egmont od Ludwiga van Beethovena, či Dvořákův Slovanský tanec č. 8 a Americkou suitu. V podání mladých amerických muzikantů zazní také suita Z časů Holbergových od Edwarda Griega.