Den vzniku samostatného československého státu je jedním z národně nejvýznamnějších svátků v České republice. Pravidelně se slaví jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. A tento akt se uskutečnil právě v Obecním domě, domovském sídle Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

Cyklus, v němž je zachycená celá naše duše

A není náhodou, že každoročně tak k této příležitosti zaplňuje Smetanovu síň Obecního domu právě Má vlast, vrcholné dílo našeho hudebního velikána a jedno z nejznámějších děl české klasické hudby. V tomto cyklu totiž nalézáme mimo jiné vzpomínky na významné události, naši historii a zároveň vykreslení povahy českého člověka i jeho životní krajinné prostředí.

„Má vlast je jedno z těch uměleckých děl, jež by jistě měl znát každý, kdo má vztah k naší zemi,“ uvedl ředitel FOK Daniel Sobotka. A dramaturg Martin Rudovský doplnil: „V tomto Smetanově cyklu je zachycená celá naše duše, starobylá i současná. Každý český orchestr musí Mou vlast hrát. FOK tak činí pravidelně již řadu let v den výročí založení Československé republiky.“

Každá báseň má jiný charakter

Cyklus Má vlast tvoří šest symfonických básní. Každá má však jiný charakter. Prví báseň – Vyšehrad působí velice vznešeně. Bedřich Smetana na ní začal pracovat koncem září roku 1874. Tehdy již trpěl částečnou ztrátou sluchu. Během následujícího měsíce o něj zcela přišel. Skladbu dokončil 1. listopadu už jako hluchý, na jeho kompozici se to ale nijak nepodepsalo.

Do konce roku 1874 ještě složil půvabnou a laškovnou Vltavu, následovala divoká a vášnivá Šárka, radostně a hymnicky působící Z českých luhů a hájů. Poslední dvě symfonické básně cyklu - Tábor a Blaník charakterizuje hudba plná neústupnosti, síly, majestátnosti.

Určitě si koncert FOKu, který vystoupí se svým novým šéfdirigentem Tomášem Braunerem, nenechte ujít. Díky Českým centrům, partnerům zahraniční prezentace, bude v přímém přenosu streamován do celého světa.