Vyšehrad, nádherná dominanta našeho hlavního města, je neodmyslitelně spjat s našimi dějinami. Pověst praví, že ho založil kníže Krok. Počátky nynějšího Vyšehradu ovšem spadají až do 10. století.

Kolegiátní kapitula vyšehradská vděčí za svůj vznik knížeti a prvnímu českému králi Vratislavovi. Byla založena roku 1070 jako protiváha pražského biskupství a svatovítské kapituly. A festival Varhanní Vyšehrad je právě součástí oslav výročí 950 let od jejího založení.

Koncert studentů HAMU

21. června rozezněl baziliku sv. Petra a Pavla zahajovací koncert festivalu. A tento týden nabídne hned dva další koncerty. Ve středu 24. června se představí nejmladší generace varhaníků z řad studentů HAMU. V podání Juraje Křemene zazní například skladby Louise Marchanda - Grand Dialogue en Ut, Michaela Beránková zase zahraje Preludium h moll od Johanna Sebastiana Bacha.

Pěvecké duo a varhanice Michaela Káčerková

V neděli 28. června pak naváže pěvecké duo Kristýny Kůstkové a Daniela Klánského v doprovodu varhanice Michaely Káčerkové, která se věnuje sólové koncertní činnosti. Vystupuje pravidelně na koncertech a festivalech v České republice, Německu, Rakousku, Polsku, Itálii a Francii, ale vrací se i do USA a do Japonska. Spolupracuje s mnoha pěveckými sbory, sólisty, orchestry a barokními ansámbly. Její repertoár zahrnuje hudbu všech stylových období od renesance až po současnou tvorbu.

Sopranistka Kristýna Kůstková, která vystudovala klasický zpěv na Pardubické konzervatoři a nyní je studentkou magisterského programu na Mannes School of Music v New Yorku, se představí společně s Danielem Klánským. Ten od roku 2015 hostuje v opeře Národního divadla. Pravidelně se objevuje v opeře Prodaná nevěsta v roli Indiána. Publiku se představil na mnoha koncertech v tuzemsku i v zahraničí, například ve Florencii, Miláně, či Římě. Je laureátem několika pěveckých soutěží, finalistou Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka a absolutním vítězem a držitelem ceny Českého rozhlasu na Mezinárodní písňové soutěži B. Martinů.

Výročí Vyšehradské kapituly také připomíná výstava, která je k vidění během koncertů.