Před 25 lety nahrál houslista Gidon Kremer dnes již legendární album Hommage à Piazzolla, které rozpoutalo celosvětový zájem o Ástora Piazzollu. Na pozvání zakladatele festivalu Struny podzimu Marka Vrabce zahrál tento program už na jaře roku 1996 ve Španělském sále Pražského hradu. Tento nezapomenutelný koncert ovlivnil charakter vznikajícího festivalu Struny podzimu a festival slaví čtvrtstoletí své existence koncertem, který stál u jeho začátků. Jeho zajímavostí je, že z původní sestavy, která odehrála koncert na Hradě v roce 1996, se po pětadvaceti letech do Prahy vrátí i vynikající bandoneonista Per-Arne Glorvigen, který se v průběhu večera představí také jako autor.

Od první piazzollovské nahrávky, která dosáhla rekordních prodejů srovnatelných s popovými tituly, nahrál Gidon Kremer se souborem Kremerata Baltica dalších šest alb věnovaných tvorbě Ástora Piazzolly a společně s jeho hudbou procestovali celý svět.

Festival Struny podzimu si od svého založení v roce 1966 vydobyl pověst jedné z nejvýznamnějších hudebních událostí v České republice. Program osvětluje vztahy mezi klasickou a soudobou vážnou hudbou, jazzem, hip-hopem a elektronikou. Program festivalu se opírá o impulzy napříč hudebními obdobími a žánry a zprostředkovává svému publiku unikátní a intimní zážitky na různorodých festivalových scénách v Praze.

Struny podzimu