Zpěvomat je „pouliční hudební nástroj znějící na přání kolemjdoucích". Chodci, kteří náhodně procházejí kolem Zpěvomatu a zaujme je, se mohou posadit na židli doprostřed kruhu zpívajících. Dostane se jim silného zážitku, kdy hudba vzniká pouze pro ně, a zároveň je celé obklopuje.

Oblíbená akce tak chce lidem přinést do uspěchané doby zklidnění, usebrání se prostřednictvím nejstaršího a nejdokonalejšího prostředku komunikace: lidského hlasu. Zpěváci nevybírají za své výkony peníze, ale zpívají lidem pro potěšení. Pokud posluchači budou chtít, mohou jim darovat něco „na památku”. 

Letos budou skupinky zpěváků zpívat pod vedením jazzmanek Marty Kloučkové a Petry Ernyei, herce a skladatele Jana Matáska, herečky a muzikantky Gabriely Vermelho i zpěvačky a skladatelky Ridiny Ahmedové.

Zpěvomat každoročně přináší široké veřejnosti bezprostřední kontakt s hudbou a jejími interprety. Uplynulé měsíce, které byly pro nás pro všechny velmi náročné nejen kvůli tomu, že jsme byli odloučeni od okolního světa a možnosti sdílet radosti s našimi blízkými, nicméně ukázaly, že hudba a kultura mají pro člověka mnohem hlubší význam vzájemné blízkosti,” říká Ridina Ahmedová, která povede jeden z workshopů.

Poprvé se do Zpěvomatu zapojí i Unie českých pěveckých sborů a sbory se tak rozezní vedle Prahy v několika dalších desítkách měst napříč Českou republikou.