Termín impresionismus se odvozuje od obrazu Clauda Moneta Impression, soleil levant (česky Imprese, východ slunce), který byl roku 1874 představen veřejnosti na výstavě nezávislých malířů v Paříži. Poprvé tento pojem (ovšem jako urážku) použil kritik Louis Leroy, který „rozmazaný“ obraz považoval za nedokončený. Pozdější prosazení impresionismu ukončilo tradiční akademické umění a nastartovalo rozvoj moderního umění.

Umělci a výstava

Impresionismu se věnuje také italský dokument Tajemní impresionisté režiséra Daniela Piniho. Film je plný doposud veřejnosti nepřístupných obrazů ze soukromých sbírek, díky kterým se divák podívá „do dílny“ umělců, jakými byli Manet, Monet, Cézanne, Sisley nebo Signac, dokument seznamuje ale i s méně známými představiteli impresionismu.

Součástí filmu je samotný příběh unikátní výstavy z roku 1874, která změnila dějiny umění a která se konala v Palazzo Bonaparte.

Co je Bio Senior

Projekce se koná v rámci cyklu Bio Senior, který v několika pražských kinech (Bio Oko, Aero, Světozor) nabízí pravidelné zlevněné odpolední projekce nejen pro seniory. Snížené vstupné totiž platí pro všechny návštěvníky bez ohledu na ročník narození v občance.

Tento cyklus umožňuje zhlédnout nové zajímavé filmy v rozumnou denní dobu, kdy se senioři nemusí bát cesty do centra města. S ohledem na zájmy této věkové kategorie jsou vybírány i filmy a témata.