Festival v Praze pravidelně představuje to nejzajímavější ze současné zahraniční a české tvorby na poli cross-over projektů se zaměřením na taneční, loutkové a vizuální divadlo. Letošní ročník je proti minulým zaměřený více na současnou českou performativní scénu. Dramaturgie festivalu se navíc inspirovala samotnou budovou karlínské Invalidovny, dotýká se z různých pohledů historických, současných i budoucích etap lidstva a vyzývá k určité renesanci.

Stálice české scény i nové hvězdy

Na festivalu zahrají hvězdy české performativní scény jako je například soubor Tantehorse, který uvede předpremiéru představení v režii Miřenky Čechové - Invisible I. / Hannah, doprovázenou hudbou Martina Tvrdého. Spitfire Company zase předvedou hned několikrát představení Podvraťáci, multižánrovou live-cinema s komiksem, originální hudbou a loutkami. 

Festival dá šanci i méně známým performerům - Andrea Milttnerová a Jan Komárek představí projekt Kouzelník Hirošima a svou první reprízu nového autorského představení Odloučení uvede Markéta Vacovská s živým hudebním doprovodem Sáry Vondráškové. Zahraniční umělci vystoupí vesměs formou koprodukcí s těmi českými, příkladem je česko-norské představení Badman.

Inspirace prostorem

Rozsáhlý prostor Invalidovny poskytne dostatek soukromí pro realizaci nového projektu Spielraum Kollektivu. Poprvé naživo se diváci mohou vyzpovídat z ekologických a klimatických hříchů v Eko-zpovědnici nebo si projít procesem žádosti o vízum v zážitkové hře 30 dní Debory Štysové a Tinky Avramové.

Něco pro nejmenší

Program festivalu myslí tentokrát více také na mladší generace, kterým je určena třeba minimalisticky pojatá výtvarně zvuková instalace Prefaby z dílny MIR. Theatre a Plata Company. Hravým prvkem programu, který podnítí představivost dětí i dospělých, bude představení pro jednoho a půl diváka Venduly a Honzy Tomšů nazvané VEDUTY. Tomšovi povedou také výtvarnou dílnu pro rodiče s dětmi.