Ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka připravila Knihovna Václava Havla zajímavý diskuzní večer s reportérem Tomášem Forró, který se zabývá krizovými oblastmi a válečnými konflikty po celém světě. Tentokrát zmapoval válku na východě Ukrajiny a napsal o ní ceněnou knihu Donbas.

„Mnozí to vnímají jako etnický konflikt mezi ukrajinskými a ruskými obyvateli, tedy jako občanskou válku. Ale to vůbec není pravda. Na proruské straně často bojují Ukrajinci, a naopak Ukrajinu mnohdy brání čistokrevní Rusové,“ sdělil ke konfliktu autor Tomáš Forró.

Jak vznikla válka?

V knize jsou zaznamenané zážitky, jež zachycují syrovou atmosféru války a přináší tak spoustu autentických příběhů. Ukazují totiž svědectví z obou stran konfliktu.

„Tomáš Forró dokázal, co se žádnému jinému novináři nepodařilo. Získal si důvěru lidí na obou bojujících stranách, kteří ho vzali mezi sebe, do zákopu a do bytu, kde s nimi prožíval bombardování a kde mu vyprávěli své osudy. Na začátku byl autorův záměr pokusit se porozumět záhadě, jak vzniká válka, pochopit kořeny zla. Tuto záhadu se mu podařilo rozluštit, dokázal však mnohem víc,“ komentuje knihu spisovatel a publicista Martin Milan Šimečka.

Díky Knihovně Václava Havla se dozvíte, co Tomáše Forró v Donbasu nejvíce překvapilo, do jakých nebezpečných situací se dostal. Nebo také s jakými lidmi se setkal a jak se mu podařilo získat jejich osobní zpovědi.

Diskusní večer s autorem o dění na Ukrajině bude moderovat Ondřej Soukup.