Organizátoři se dlouho rozhodovali, zda a jak se letos diváky milovaný festival uskuteční. A nakonec tu bude, jako vždy na konci srpna, jen v „light“ verzi. „Nešlo to jinak, léto bez Letní Letné pro nás není tím pravým létem, a tak jsme neváhali a hned po uvolnění omezení jsme začali plánovat 17. ročník festivalu v odlehčené verzi. Přineseme ten nejlepší program, který nám současná situace umožňuje, a budeme šťastní, když si lidé přijdou festival užít, a tím jej podpoří,“ vysvětluje ředitel Letní Letné Jiří Turek.

Zahraniční hosté míří do Prahy

A do Prahy v srpnu přijedou i zahraniční hosté. Festival zahájí představení v nebesích od španělského souboru Voalá, jehož muzikál odehrávající se v kulisách nebe pomocí vzdušné akrobacie maluje poutavé vizuální obrazy.

Uskuteční se i světová premiéra francouzského souboru Galapiat Cirque, který se do Prahy vrací opakovaně. České publikum jako první uvidí novinku L'âne et la carrote, tedy Osel a mrkev.

České hvězdy na Letné

V programu uvidíte i to nejlepší z české novocirkusové produkce. Losers Cirque Company, kterou nově najdete také na scéně branického divadla, zahraje speciální edici svého prvního představení The Loser(s), od kterého se odvíjela další tvorba souboru.

Losers Cirque Company a Cirk La Putyka navíc pro návštěvníky chystají překvapení – společnou improvizaci, která bude k vidění poprvé a naposledy právě jen na Letní Letné Light. Inscenaci Kaleidoscope sestavoval uznávaný Cirk La Putyka během koronavirové pandemie. Výsledkem je „krasohled“, v němž se jako barevné střípky střídají šílené skoky na obřím teeterboardu, skupinové taneční choreografie, závěsná akrobacie i lety na trampolíně̌. Vystoupí i divadlo VOSTO5 se svým kabaretem anebo Bratři v tricku.

Doprovodný program

Na Letní Letné Light najdou návštěvníci mimo jiné i interaktivní výstavu katalánských hraček pro děti v podání souboru Guixot de 8, hudební scénu nabitou kapelami a DJs a k festivalovému standardu už tradičně patří také food zóna a bary. Festival myslí i na nejmenší, bude tu pro ně celá řada pohádkových představení, výtvarné či cirkusové dílny anebo příměstský tábor, během kterého se naučí základy akrobacie či žonglování.

 

www.letniletna.cz