Be2Can každoročně servíruje prvotřídní snímky ze tří nejprestižnějších světových festivalů. Akce totiž chce dostat k divákům filmy, které nabízejí vhled do aktuálního festivalového dění a v běžné distribuci chybí.

„Neomezujeme se na pouhé „uvádění“, ale naším cílem je kritická selekce a diskuze nejen o filmech samotných, ale i o festivalech, jejich dramaturgii, politice a cenách. Be2Can funguje zároveň jako filmová přehlídka, kritická platforma a diskusní fórum,“ uvádějí pořadatelé akce.

Nominace na European Film Awards

Festival letos zahájí dánský film režiséra Thomase Vinterberga Chlast s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli. Film se zabývá testováním teorie, že malá dávka alkoholu zvyšuje kreativitu a výkon. Co myslíte, jak to dopadne? Titul byl nominován na European Film Awards.

Od Thomase Vinterberga uvidíte ještě další film Komuna, který je svědectvím hrozícího konce rodiny, pospolitosti i celé jedné epochy v dánských dějinách. Režisér tento snímek zasadil do poloviny 70. let a do prostředí akademického společenství na předměstí Kodaně.

Divácký objev Berlinale

Dalším tipem je drama Perské lekce, které ředitel festivalu Ivan Hronec označuje za „příjemný divácký objev z letošního Berlinale a zároveň dobrý příklad současného válečného filmu.“

Snímek vypráví příběh mladého Belgičana, který je během okupování Francie spolu s ostatními židy zatčen vojáky SS a poslán do tábora v Německu. Před popravou ho zachrání lež, přísahal, že není Žid, ale Peršan. Jak však obstojí v nelehkém úkolu – učit perštinu velitele tábora?

Výherce Berlinale

Čtyři příběhy, čtyři rozhodnutí, jedno téma. Slzy, strach, naděje. Máme poslouchat rozkazy, nebo se vzbouřit? O tom všem je letošní výherce Berlinale, íránský film Není zla mezi námi, který se ptá, do jaké míry může být svoboda jednotlivce vyjádřena pod despotickým režimem a jeho zdánlivě nevyhnutelnými hrozbami. I toto drama je na programu letošního ročníku Be2Can.

Experiment

Festival se nebojí ani experimentů. Dokazuje to novým padesátiminutovým filmem Gaspara Noeho Lux Aeterna, o kterém se uvádí, že je to nejlepší nedistribuovatelný film. Jde o uměleckou reflexi společnosti očima umělců, přičemž tento projekt klade důraz na komplexnost různých jedinců a evokuje postoj individuality, důvěry a sebevyjádření značky Yves Saint Laurent…