V současné době existuje v Lotyšsku devět profesionálních divadel a nejméně dvě stě amatérských a poloprofesionálních souborů, což jsou počty odpovídající velikosti země se dvěma milióny obyvatel.

Lotyšské divadlo bohužel není na našich prknech zrovna obvyklým hostem, proto by všichni milovníci divadla, hlavně toho pohybového, měli zbystřit.

Labyrint z Lotyšska

Labrys, inscenace, která se v Divadle X10 10. března představí, je scénickou performancí, stavbou připomínající mýtický labyrint, což je také překlad originálního názvu. Pohybem na hranici fyzických možností pracují lotyšští tanečníci s prostorem jako svým rovnocenným partnerem. Diváci, usazení na otočných sedadlech, se spolu s tanečníky stávají architekty pomyslných labyrintů, které se vždy na čas objeví a na konci večera mizí.

Experimentální hudba jako doprovod

Doprovod tanečníkům poskytuje výrazná zvuková kompozice experimentálního skladatele Jēkabse Nīmanise. Ten o hudbě tvrdí, že „je jednou z nejvíce abstraktních forem komunikace. Stejně jako prostor, čas a pohyb spočívá její krása v tom, že se dá vyjádřit matematicky“. Divadelní večer po lotyšsku tak slibuje nevídaný exotický zážitek.