Největší přehlídka ilustrace v České republice pravidelně seznamuje s mladou tuzemskou i zahraniční tvorbou. Je to jediná příležitost vidět to nejlepší a nejčerstvější ze současné ilustrační tvorby na jednom místě v Praze.

„Jsou tu zastoupeni čeští, slovenští ale i zahraniční tvůrci a prezentují svá díla formou individuálních instalací, ze kterých vystupují ilustrace do dalších rozměrů,“ přibližují přehlídku její organizátoři.

Co LUSTR nabízí a co je cílem?

Kromě toho festival nabízí sérii workshopů, přednášek, koncertů a projekcí, a nechybí ani divácká soutěž o nejoblíbenějšího ilustrátora.

„Cílem festivalu je poskytnout ilustrátorům platformu pro předávání zkušeností, proškolit je v nových postupech tvorby, zprostředkovat workshopy se zahraničními profesionály a ukázat, že ilustrace jako umělecká forma má své místo i v komerční sféře,“ dodávají pořadatelé.

Tři výstavní celky

Letošní ročník festivalu navíc přichází s novou koncepcí výstavní části. K vidění budou tři výstavní celky nazvané Sto let Devětsilu, Manifest 2020 a netematické přehlídky mladých autorů, kteří na LUSTRU ještě nevystavovali.

Těšit se tedy můžete na zmíněnou část výstavy připomínající sté výročí založení umělecké skupiny Devětsil, která představí méně známou ilustrační tvorbu legend české moderní avantgardy – Adolfa Hoffmeistera, Toyen nebo Otakara Mrkvičky.

Volná ilustrace a komiks

Přehlídka jednotlivců bude rozdělená do dvou žánrových sekcí, na volnou ilustraci a komiks. Festival tak poprvé otevírá brány také autorům zaměřeným vyloženě na médium komiks.