Prostřednictvím přednášek se můžete například přenést do míst, která možná někteří již navštívili, jiní o nich zatím jen sní. Jedním z nich je třeba Izrael, jejímiž známými i méně známými biblickými místy vás 9. června provede učitel hebrejštiny Karel Hrdlička. Povypráví o historii a tradicích tohoto státu Blízkého východu, navíc se o své zážitky podělí i prostřednictvím svých fotografií.

17. června pak zase můžete nasát magickou atmosféru Berlína. Volný publicista a galerista Josef Vomáčka se zaměří na zelená místa hlavního města Německa, které se díky svým sedmnácti procentům zelené plochy řadí mezi skutečné unikáty. Přijďte prozkoumat berlínské parky, obory, velkozahrady, sady, městské lesy, zelené ostrovy…

Setkání s prozaiky

V programu najdete už i akce zaměřené na literaturu a čtení. Poslední červnový den se například můžete potkat s prozaičkou Markétou Pilátovou a prozaikem Markem Tomanem. Oba autoři přečtou ukázky ze svých knih. Marek Toman se ponoří do svého románu Oko žraloka, jehož hlavní hrdina je inspirován Jaroslavem Klecanem, zrádcem z Fučíkovy Reportáže psané na oprátce.

Markéta Pilátová vás zase seznámí s postavou Jana Antonína Bati ze svého díla nazvaného S Baťou v džungli. V románu autorka popisuje jeho brazilská dobrodružství, Baťu líčí i jako muže, kterého Češi chtěli za prezidenta, následně ho odsoudili v komunistickém monstrprocesu.

Nový prostor – DOK 16

Markéta Pilátová a Marek Toman budou návštěvníkům k dispozici v novém prostoru nazvaném DOK16, který najdete v kobce číslo 16 na Smíchovské náplavce. Otevírá se 13. června, kdy se tu uskuteční rodinný den. Na co se můžete těšit? Čekají vás řemeslné dílny pro děti, prohlídka, hudební koncert i odpolední pohádka pro nejmenší.

DOK 16 bude sloužit i jako sousedská dílna pro všechny, kteří rádi provozují řemeslo či kutí. Takže si tu vyzkoušíte různé činnosti i nástroje, bude se i vyrábět a opravovat. Kreativitě se meze nekladou. Pracovat tu budete hlavně se dřevem, papírem, kůží nebo vyřazenými knihami.