Ročně v České republice vyjde kolem dvou tisíc knih určených nejmenším čtenářům a čtenářkám. A tak mají knihovníci Městské knihovny z čeho vybírat. Jen v červenci přibylo do fondu Literatury pro děti přes 300 nových titulů!

Kouzelná kniha ze staré půdy

Tak třeba skvělou prázdninovou společnicí pro vaše děti může být Kouzelná kniha babičky Jůlinky od Marcely Kotové, která je naladí na báječná letní dobrodružství. Vypráví totiž příběh dívky Terezky, která přijíždí na léto k babičce a dědečkovi. U nich pozná kamaráda Kubíka a na půdě najde starou kouzelnou knihu, ze které jí pak babička každý večer čte. Terezka se tak seznámí se skřítkem Lodunkou, jenž se skvěle stará o les a vše kolem…

A Terezce začíná ta pravá prázdninová jízda. Zažije například výlet na koních, koupání v rybníce, výpravu za houbami, opékání špekáčků, zpívání u táboráku nebo chytání ryb. A pokaždé jí k tomu babička napeče ty nejlepší buchty.

Tahle milá kniha není ale jen o prázdninových dobrodružstvích. Každá kapitola obsahuje navíc otázky pro pozorné čtenáře a úkoly, díky nimž si děti procvičí například hledání rozdílů, barvy, určování velikostí, matematické dovednosti, sluchovou paměť a mnoho dalšího.

Zachrání Klárka kouzelné knihkupectví před zavřením?

O dobrodružství je i další titul spisovatelky Katji Frixejové Čarokrásné knihkupectví 4: Divoký čtyřlístek. Některé děti možná už tenhle příběh znají, jde totiž už o čtvrté pokračování. A i v něm sehraje hlavní roli malá Klárka, kocour Gustav a knihkupectví paní Sovové.

Tentokrát v kouzelném obchůdku nastává pěkný zmatek. Kocour je nemocný a knihy v jeho nepřítomnosti vyvádějí jako zběsilé. A k tomu všemu se ve dveřích objeví kontrola z Hohensteinu. Paní Sovová je zoufalá. Pokud se totiž čtyřlístek knih neumoudří a nezačne se slušně chovat, bude muset svůj obchůdek zavřít. To však Klárka nechce dopustit. A tak vezme věci do vlastních rukou. A věřte, že ani nyní se s ní nudit nebudete.

Za dobrodružstvím s Kaštánkem a Bělinkou

Skvělé příhody zažijí čtenáři i se stromovým mužíkem Kaštánkem a jeho kamarádkou vílou Bělinkou v titulu Hynka Schustera nazvaném Kaštánek a Bělinka. Kniha navazuje na předchozí Schusterovu publikaci Kaštánkova dobrodružství, a tak ti, kteří ji četli, vědí, že stromový mužík, jakým je Kaštánek, je takový přírodní úkaz, jenž se narodí jednou za sto let.

A jaké příhody vás s ním a Bělinkou čekají tentokrát? Podíváte se do podzimního království, zavítáte do pohádky, a dokonce spolu s Kaštánkem zachráníte smutného draka.