Co je to vlastně za knihu? Parťákem malým čtenářům - právě jim je titul určený - bude osmiletá Pepina Karásková, která se konečně dočká sourozence. A na takovou událost se musí připravit.

Pepina si proto pročítá knížku o tom, jak děti přicházejí na svět. Jenže když zjistí, že by maminka neměla kouřit, aby miminku neublížila, poněkud se vyděsí. Cože??? A máma si klidně kouří, jako by se nechumelilo. Naštěstí má Pepina pár skvělých kamarádů, kteří přijdou s naprosto senzačním nápadem...

Problematika kouření

Kniha nevyniká pouze textem, ale také barevnými, pestrými a mírně karikaturními ilustracemi Jany Chroustové, které poslání knihy ještě víc podrthují. Je jím totiž potřeba osvěty, debaty o závislosti na cigaretách. Ta je obzvlášť důležitá u dětí na prvním stupni základní školy.

V tomto smyslu byl obsah knihy konzultován s osobnostmi i institucemi zabývajícími se problematikou kouření a dalších závislostí.

Soutěžte s Pepinou Karáskovou

Do 20. června můžete s touto audioknihou, kterou čte Filip Cíl, na stránkách Městské knihovny také se svými ratolestmi soutěžit o prima ceny. V prvním soutěžním úkolu na vác čeká čtrnáct otázek, odpovědi na ně stačí vepsat do křížovky. Druhý úkol si žádá srovnat zpřeházené obrázky. No, a nakonec už stačí jen správně vyplnit malý testík složený z pěti otázek, v němž se ukáže, co si děti o kouření zapamatovaly.