Pokud si nenecháte ujít dobrý film, jistě byste se měli zaměřit na projekce v Ústřední knihovně. Vybrat si můžete hned z několika titulů, a to jak zahraničních, tak českých. Navíc mezi tuzemskými filmy najdete i letošní novinky. Například dokument Viliama Poltikoviče Zrcadlení tmy, ve kterém budete spolu s Jaroslavem Duškem cestovat za inspirujícími bytostmi a místy, které herec uskutečnil v návaznosti na své pobyty ve tmě.

Z českých filmů můžete v Ústřední knihovně v září vidět i nedávno odpremiérovaný snímek Havel, v němž režisér a scenárista Slávek Horák divákovi servíruje na pozadí klíčových historických událostí Československa 20. století portrét jedné z nejvýraznějších osob naší historie – Václava Havla.

Do třetice z české kinematografie knihovna nabízí projekci Šarlatána. Strhující životopisné drama, pod které se podepsala světově proslulá režisérka Agnieszka Holland, líčí příběh výjimečného muže, Jana Mikuláška, obdařeného léčitelskými schopnostmi.

Trocha psychologie a cestování

Jste na mateřské dovolené? A máte pocit, že tak tak lapete po dechu? Pak právě pro vás tu je 10. září debata s psycholožkou Eliškou Kodyšovou, která se koná v rámci OKOfestu: Festivalu duševního zdraví. Dozvíte se, jak předcházet takzvanému syndormu vyhoření, případně co dělat, pokud s ním už své zkušenosti máte.

Patříte-li mezi milovníky cestování, jistě si 11. září nenechte ujít přednášku Martina Půlpána, se kterým se vydáte do jihovýchodní Asie. Objevovat tak budete Laos, Kambodžu, Thajsko a Vietnam, zároveň se o těchto zemích dozvíte spoustu zajímavého.

Na hudbu i na divadlo

Je libo trochu hudby? I na tu můžete do knihovny zajít. Stále jsou k dostání vstupenky třeba na šansoniérku, písničkářku, harmonikářku a hudební skladatelku, která si říká Radůza. Koncert to bude jistě mimořádný, tahle držitelka několika zlatých Andělů, jejíž alba jdou na dračku, představí 16. září v Ústřední knihovně průřez svou dosavadní tvorbou.

V programu se nezapomíná ani na děti. Tak třeba na pobočce Zahradní Město bude 9. září Hafan studio hrát pásmo tří loutkových pohádek. Nejmenší můžou sledovat příběh O chytrém ševcovi, O chytré princezně a O čertovi a bábě. Pobočka Jezerka pak 19. září nabízí dětskému publiku v podání divadla K2 klasiku – Staré pověsti české.

Přijďte do Městské knihovny příjemně strávit svůj volný čas!