Každý rok Městská knihovna v Praze zpřístupní prostřednictvím e-knihovny stovky titulů. A už to nejsou jen dávno mrtví klasici, ale najdete tam i současná jména české literatury.

Aktuálně nabízí více než 2500 e-knih a další průběžně přibývají. Všechny si lze stáhnout zdarma a legálně.

Novinky

Na seznam nových e-knih Městské knihovny, které knihovníci pravidelně doplňují, přibyla pěkná řádka dalších titulů jak pro dospělé, tak i pro mladší čtenáře. A určitě stojí za povšimnutí.

Tak například milovníky dobrodružství bude možná zajímat román o tragickém osudu nespravedlivě odsouzeného člověka za domnělou vraždu z pera australského autora 19. století Marcuse Clarka „Odsouzen na doživotí“. Děj se odehrává v nelidském prostředí trestaneckých táborů a hlavní hrdina tak prochází peklem. Tragicky umírá ve chvíli, kdy má po letech utrpení na dosah ruky svobodu.

Pro děti

Mezi digitálními knihami je i pestrá nabídka pro malé čtenáře. Tak třeba kdo by neznal veselé a vtipné vyprávění o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka? Určitě stojí za to předložit tuto krásnou klasiku zase novým malým čtenářům. Setkají se s příběhem jak pejsek s kočičkou pekli dort, nebo jak dělali dětem Mikuláše a čerta či jak zachraňovali odhozené hračky i spoustu dalších úsměvných vyprávění.

Všechny určitě potěší kultivovaný jazyk, spousta nápadů i zdařilé ilustrace autora. Ne nadarmo se tato kniha řadí mezi nejlepší tituly literatury pro děti.

Poezie

Na své si přijdou i milovníci poezie. Digitální podobu dostal například básnický soubor jednoho z nejvýznamnějších autorů moderní české poezie Miroslava Holuba „Jdi a otevři dveře“.

„…i kdyby tam nic nebylo, jdi a otevři dveře. Aspoň průvan bude," praví autor v úvodní básni a jeho sbírka pak otevírá rozmanitá dvířka k neotřelým pohledům na každodenní dění, na minipříběhy lidí kolem, na proměny krajiny v průběhu roku, na venkovská i městská zákoutí, ale i na vnitřní zákoutí básnické tvorby a jejího chápání.