Přehled otevřených poboček a provozní doba Knihoken je na www.mlp.cz/pobocky. Zcela uzavřeny zůstávají z technických důvodů pobočky Ostrčilovo náměstí (Praha 2), Hloubětín (Praha 14) a mimo provoz jsou bibliobusy pojízdné knihovny. 

Knihokna slouží zejména k výdeji splněných rezervací, umožňují i vracení výpůjček, případně prodloužení platnosti čtenářského průkazu nebo dokončení zápisu online čtenáře. Všechny výpůjčky i splněné rezervace jsou prodlouženy do 14. března 2021.

Návštěvníky prosí knihovna o ohleduplnost. Povinná je ochrana úst a nosu rouškou, ale mnohem lépe respirátorem třídy FFP2, nutné je dodržovat rozestupy a také organizační pokyny knihovníků.

Něco na uvítanou

S otevřením výdejových oken připravila knihovna něco malého na uvítanou. Pokud někomu již vypršela platnost registračního období, tak při prodlužování průkazu teď získá patnáct měsíců místo obvyklých dvanácti. Každý registrovaný čtenář Městské knihovny v Praze dostane na čtenářské konto možnost si zadat rezervaci na pět titulů. Rezervace budou splněny zdarma. Rezervaci je nutné zadat v době, kdy knihovna funguje v režimu Knihoken. Pro ty, kteří si nejsou jisti, jak si rezervaci zadat s využitím webu knihovny www.mlp.cz, je tu možnost rezervace po telefonu. A to jak na čísle 222 113 555, tak i na čísle “své” pobočky.

Pro studenty a badatele

Studenti a badatelé stále mohou pro přístup k odborným textům využít Národní digitální knihovnu (www.ndk.cz), která nabízí česky psanou odbornou literaturu, včetně děl překladových. Přístup je umožněn díky dohodě Ministerstva kultury ČR a Svazu knihkupců a nakladatelů. Dostupná jsou po přihlášení do systému tak i díla chráněná autorským zákonem. Plný text dokumentu je dostupný po přihlášení přes eduid (eduid = přihlašovací údaje čtenáře Městské knihovny v Praze do čtenářského účtu).