Věže kostelů, výškové budovy, moderní architektura, ale i zelená údolí, či romantická městská zákoutí zahalená jen do světla pouličních lamp. Takové jsou kresby čtyřicetiletého umělce, které vás během chvilky přenesou na pobřeží Spojených států Amerických, či do zalidněného asijského města, nebo v nich rozpoznáte momentky z naší metropole.

Toulky po zeměkouli

Pro Jana Laštovičku, absolventa oborů výtvarná výchova a pedagogika na Pedagogické fakultě UK, je typická především kresba tužkou a perem na papír, přičemž s kolorováním mu pomáhá počítač. Zřejmě největší zálibu našel ve vypodobňování měst z různých koutů zeměkoule, která sám navštívil.

Cílem jeho cestovatelských toulek jsou mnohdy i exotické destinace. Jan Laštovička má totiž ještě další zálibu – staví sněhové sochy. A právě výpravy za kopami blýskavého ledového potěšení ho zavedly i do míst, která zrovna nebývají dovolenkovými destinacemi.

A tak můžete na výstavě vidět například i obrázek, na němž právě sníh, z nebe padající vločky a mráz hrají hlavní roli. A vy tušíte, že Jan Laštovička byl svědkem bílé noci v Rusku, či navštívil finskou kavárničku Uittotunnelin Kahvila, na kterou narazíte před vstupem do tunelu propojujícího dvě místní jezera - Näsijärvi a Pyhäjärvi.

Abeceda (z) měst

Vystaveny nejsou ale jen ilustrace, ale i knižní tituly určené dětem, kterých je Jan Laštovička autorem, nebo se na nich coby ilustrátor podílel. Samozřejmě nechybí jeho velmi vydařená prvotina Abeceda (z) měst. Autor v tomto titulu malým čtenářům ukazuje, že na každé písmeno abecedy existuje někde na světě pozoruhodné město.

A tak vlastně předkládá i vlastní atlas s šestadvaceti městy naší planety, která sám navštívil, či v nich nějakou dobu pobýval. Ať už to jsou třeba Helsinky, Dillí, nebo Zadar. Dokonce vás seznámí i s méně známými jihoamerickými lokalitami, jakými jsou například Iquique, či Uyuni.

Kouzelné jsou i jeho hravé, přitom však architektonicky přesné a do detailů propracované ilustrace, které knize dodávají půvab a eleganci.

Půvabná a elegantní je celá výstava. Přijďte také a vydejte se s obrázky Jana Laštovičky do všech možných zákoutí naší planety!