Vláda sice umožnila veřejným knihovnám obnovit provoz už od pondělí 27. dubna, některé instituce, včetně Městské knihovny v Praze, však tímto uspíšením zaskočila. Na tento rychlý krok nebyly připravené.

Máme téměř 500 zaměstnanců a několik desítek poboček. A není možné, abychom po šesti týdnech mimořádného režimu uvedli během jediného dne tento velmi složitý a logisticky náročný organismus do běžného provozního stavu za dodržení všech mimořádných opatření, která jsou nutná k ochraně zdraví zaměstnanců i návštěvníků," odůvodnil ředitel Městské knihovny Tomáš Řehák, proč pražské knihovny své návštěvníky vpustí až o týden později.

Ústřední knihovna, Lužiny a Skalka otevřou až za týden

Dnes už ale můžete do své oblíbené pobočky bez obav zamířit. Tedy s výjimkou Ústřední knihovny na Mariánském náměstí a poboček na Lužinách a Skalce, které otevřou až příští pondělí. Než se ale do knihovny vydáte, prostudujte si webové stránky instituce. Pobočky totiž budou fungovat s omezenou otevírací dobou a dalšími omezeními.

Mimo jiné se lidé nebudou moci v knihovnách zdržovat déle. Je otevřenou pouze pro vypůjčení a vracení knih. Při vstupu do budovy si navíc každý návštěvník musí dezinfikovat ruce, samozřejmě platí také zakrytí úst a nosu rouškou a udržovat dvoumetrový odstup od ostatních.

Vrácené knihy poputují do karantény

Knihovny pak mají povinnost všechny vrácené knihy uložit na dva dny do karantény. Až teprve poté je můžou nabídnout k dalšímu půjčení. Také musí dohlížet na to, aby se v prostoru nesešlo víc osob, než je povolené. Dle nařízení vlády by mělo být počítáno na jednoho návštěvníka s nejméně 10 m2 plochy.

„Omlouváme se předem za případné nepohodlí. Není třeba do knihovny pospíchat. Výpůjčky a rezervace jsou prodlouženy, nenabíhá ani zpozdné. Knihovna neuteče, zdraví je přednější,“ vzkazují čtenářům knihovníci.