Minisérii koncertů například v Ústřední knihovně odehraje Zemlinského kvarteto, které letos slaví čtvrt století své existence. Toto přední české smyčcové těleso tvoří houslisté František Souček a Petr Střížek, violista Petr Holman a violoncellista Vladimír Fortin.

O slovo se hlásí Zemlinského kvarteto

Vznik Zemlinského kvarteta se datuje rokem 1994, kdy tito čtyři výjimeční muzikanti začali navazovat na bohatou tradici české kvartetní školy. Na svém kontě mají celou řadu ocenění, pyšní se například vítězstvím na mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Bordeaux v roce 2010, kvarteto je také laureátem Pražského jara a mezinárodních soutěží smyčcových kvartet v kanadském Banffu a v Londýně, kde soubor také získal Cenu publika.

Repertoár kvarteta je velmi bohatý, obsahuje přes dvě stě děl předních českých i světových skladatelů. Na koncertech v Městské knihovně například v jejich podání zazní díla E.F. Buriana, W.A. Mozarta, L. van Beethovena, B. Martinů. A. Rejchy, J. Suka či O. Golijova.

Swing v podání Ondřeje Havelky

Pokud dáváte přednost swingovým melodiím, pak si určitě nenechte ujít koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Večer nese název Swing nylonového věku pokračuje, což naznačuje, že na programu budou nejkrásnější a nejžhavější fláky z vrcholné éry bigbandového swingu.

Za nylonový věk jsou označována první tři poválečná léta, která byla provázená euforií ze znovu nabyté svobody. A právě jejím symbolem se pro většinu lidí stal tento jazzový styl…

Jedinečný jazzman

Městská knihovna ve svém podzimním hudebním programu nabízí i setkání s  mimořádnou osobností světové i domácí jazzové scény Rudy Linkou, kterého prestižní jazzový časopis Down Beat Magazine zařadil mezi deset nejlepších jazzových kytaristů světa.

Během své One Man Show – Mezi řádky Rudy Linka v Ústřední knihovně diváky provede svým světem s lehkostí a humorem jemu vlastními. Večer bude plný hudby, naplní ho i projekce fotografií z Rudyho soukromého archivu a příběhy s lidmi, kteří jazzmana inspirovali. Muzikant zároveň pokřtí svou novou autobiografickou knihu, vydávanou k jeho 60. jubileu.