Výstava nazvaná Poznej světové dědictví UNESCO je součástí dlouhodobého stejnojmenného projektu, jehož zakladatelkou je publicistka Milena Blažková. Expozice tak od roku 2003 v obměnách putuje po vybraných českých městech s cílem poskytnout co nejvíce informací o výjimečnosti míst zapsaných na prestižní Seznam světového dědictví.

Čokoládové hory

Každý rok expozice představuje nová místa. V Městské knihovně se tak právě můžete seznámit s vybranými poklady Indie, Šrí Lanky, Japonska a dalších zemí jihovýchodní Asie.

Jedna ze souboru fotografií vám například představí Čokoládové hory na filipínském ostrově Bohol, které jsou rozesety na ploše padesáti čtverečních kilometrů mezi městy Carmen, Batuan a Sagbayan. Není divu, že figurují na boholské vlajce, však také patří k tomu nejkrásnějšímu z celých Filipín a kdo je na vlastní oči spatří, přidá se k názoru, že jde o novodobý div světa.

Posvátný most přes řeku Daija

Prostřednictvím dalšího snímku se zase přenesete do nejposvátnějšího a nejnavštěvovanějšího místa v Japonsku – Nikkó. Objektiv fotografa tady zachytil červeně lakovaný vyřezávaný most Šinkjó, který vede přes řeku Daija. Podle legendy stojí most na místě, které v roce 766 během své pouti na posvátnou horu Nantai překonal na hřbetech dvou obrovských hadů mnich Šósó Šónin. Právě on je zmiňován jako zakladatel nejstarších zdejších chrámů.

Chrámový komplex Prambanan

Pod ochranou UNSECO je také největší hinduistický chrámový komplex v Indonésii – Prambanan, postavený v 10. století. Na tomto místě je soustředěno několik chrámů s jedním centrálním, který je vysoký necelých 50 metrů. Tři zdejší chrámy jsou vyzdobeny reliéfy s motivy hinduistického eposu Ramajány a zasvěceny jsou nejvyšším hinduistickým bohům Šivovi, Višnovi a Rámovi. Další tři svatyně jsou pak věnovány zvířatům, která bohům sloužila.

Chcete vidět další fotografie zachycující krásy naší planety? Přijďte si je do Ústřední knihovny prohlédnout.