Na malé domečky je radost pohledět. A při bližším zkoumání toho, jak precizně jsou vyrobené, si říkáte: Tohle dělaly skutečně děti?

Změna v probouzení se do reality

Ano. Modely pod jejich rukama vznikly během prázdnin jako závěr ročního projektu Řemesla, stavitelství a pěstitelství, který na této škole učitelé s žáky třetí třídy realizují. Z psychologického hlediska totiž právě v tomto věku dochází u dětí ke změně v probouzení se do reality. Dětská duše postupně opouští svět pohádkového snění a to s sebou dle odborníků nese určitou krizi.

A právě tuto krizi se snaží překonat zaměření učiva 3. třídy jinonické waldorfské školy. Kromě Pěstitelství a Řemesel mají žáci také předmět Stavitelství, v rámci něhož se věnují rukodělným činnostem.

Iglú z cukru a cukrové polevy

V projektu se žáci zaměřili na stavbu domečků z přírodních materiálů. Sami si je navrhli a za pomocí dospělých postavili. A výsledek vskutku bere dech. Modely jsou originální, nápadité, plné propracovaných detailů, navíc s příběhem. Děti totiž ke každému svému dílku připojily krátké povídání. Dočtete se tak třeba, jaký materiál použily, co je ke stavbě inspirovalo, kdo jim pomáhal…

Tak třeba takové iglú vyrobila Malvina z kostek cukru. Jako další materiál použila cukrovou polevu, moučkový cukr, misku, černý papír. A před hotové obydlí postavila tuleně, který ho hlídá. A proč iglú? „Protože sníh má každý rád a cukr taky,“ píše autorka modelu.

Domek z nepálených cihel, mlýn či maringotka pro zajíce

Domek z nepálených cihel zase postavil Hubert se svým taťkou. Z keramické hlíny nejprve udělali cihly, z nich vyzdili stěny domku. Pak udělali krovy ze dřeva a nalepili na ně slámu. Nakonec ještě okeničky z kartonu.

Vojta se zase pro svůj model inspiroval na dovolené v Holandsku – vyrobil mlýn. „Jak vidíte, je z květináčů, dřeva a korku. Nejvíc mě bavilo natírat,“ sděluje návštěvníkům Vojta.

No a Matyáš svým domkem myslel především na zvířátka. Spolu se svým dědou vytvořil dřevěnou maringotku s kulatou střechou pro zajíce, aby měl prý kde bydlet. A nezapomněl ani na detaily. „Maringotka je zařízená pěkným nábytkem: postelí na nožičkách s puntíkovanou peřinou, malým stolečkem, kulatou židličkou z břízy, malou kuchyňkou s dřezem a plotýnkami a lustrem z knoflíku,“ poukazuje na každou maličkost Matyáš.

Modelů je v Ústřední knihovně vystaveno celkem čtyřiadvacet. Přijďte se podívat, jakou mají žáci třetí třídy představivost a tvořivého ducha!