Návratový automat je dalším krokem knihovny k zjednodušení a zrychlení jejích služeb. Samoobslužné půjčování, které v knihovně funguje od loňského léta, mají jistě všichni už v malíčku. Nejinak tomu zakrátko bude i s vracením výpůjček.

Jednoduché ovládání

Jak nový návratový automat funguje? Jednoduše. Knihy, dokumenty, mapy, časopisy, CD, prostě vše, co máte z knihovny půjčené, po jednom vkládáte do příslušného otvoru zařízení a automat vám hned potvrdí vrácení. Nebo upozorní, že máte na výpůjčce zpozdné, které je nutné uhradit.

Poškozená kniha do automatu nepatří

Když je však kniha, kterou jste měli půjčenou, poškozena nebo jinak zničena, do automatu nepatří. V takovém případě je nutné ji vrátit knihovníkovi. Pokud ji přeci jen odevzdáte do automatu, knihovna vás bude později kontaktovat a žádat náhradu zničeného svazku nebo doplnění chybějící části.

Knihovníci jsou vždy po ruce

Máte obavy, že si nebudete vědět s automatem rady? Nezoufejte. Vyzkoušení této novinky si můžete nechat na jindy a své výpůjčky bez problémů odevzdat knihovníkům tak, jak jste na to byli dosud zvyklí. Nebo si můžete nechat u automatu od knihovníků poradit.

Další novinky co nevidět

No a jaké novinky ještě knihovna chystá? Co nevidět bude v suterénních prostorách Ústřední knihovny také třídící linka, která usnadní práci při třídění knih putujících do sítě poboček. Na podzim se pak počítá s knihoboxy, které vydají například splněnou rezervaci i mimo provozní dobu knihovny, v jednání je i zcela samoobslužná knihovna, jež by měla být umístěna v jednom z pražských obchodních center.